Marjan Bunič
Marko Zupan
Andrej Šinko

Utrip slovenske župnije v Štandrežu

10.12.2009, 09:21 Matjaž Merljak

Sodelavci našega radia so v ponedeljek, 30. novembra 2009, s predstavo Radio Plamen obiskali zamejsko župnijo Štandrež pri Gorici. Mateja Feltrin Novljan se je pogovarjala z župnikom Karlom Bolčino.

Kot je povedal župnik Bolčina, njihova gledališka skupina deluje že 50 let in je zelo dejavna in poznana tudi v Sloveniji in drugod. Po letu 1991 se je zelo spremenilo stanje sodelovanja in gledanja med Slovenci na obeh straneh meje. Še bolj se je spremenilo, ko ni več nadzora na mejah. "Se ne počutimo več kot zamejci in Slovenija ni več matična domovina ampak domovina," je še dejal župnik Bolčina. Še vedno pa na obeh straneh ostaja strah. Starši vpisujejo svoje otroke v slovenske šole in hvala Bogu, da je tako, da so tako šole še vedno odprte. Veliko je tečajev slovenščine. Ljudje se želijo naučiti slovenščino.

Cerkev v Štandrežu
Cerkev v Štandrežu © Matjaž Merljak
Življenje župnije.

Karlo Bolčina ima poleg Štandreža v soupravi župnijo Podgora in je še duhovni pomočnik v župniji Rupa in Gaberje, ker je župnik starejši in bolehen. Ker je duhovnikov malo, se število maš krči. V Štandrežu imajo ob 10h slovensko sveto mašo, ob 11h pa italijansko. V Podgori pa je maša dvojezična in je prva dvojezična maša na Goriškem. Sicer so ali slovenske ali italijanske. Včasih je maša jezikovno mešana med tednom. Dejavnosti pa potekajo v slovenščini. So edina slovenska župnija, ki imajo pouk od prvega razreda naprej. 80 odstotkov družin je narodno mešanih.

Karlo Bolčina se je med študijem teologije čudil ignoranci in nevedenju ljudi v Ljubljani o Slovencih v Italiji. Padla ni samo meja uma, mišljenja - v glavah.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...