Marjan Bunič
Andrej Novljan
Tone Gorjup

Utrip slovenske župnije v Štandrežu

10.12.2009, 09:21 Matjaž Merljak

Sodelavci našega radia so v ponedeljek, 30. novembra 2009, s predstavo Radio Plamen obiskali zamejsko župnijo Štandrež pri Gorici. Mateja Feltrin Novljan se je pogovarjala z župnikom Karlom Bolčino.

Kot je povedal župnik Bolčina, njihova gledališka skupina deluje že 50 let in je zelo dejavna in poznana tudi v Sloveniji in drugod. Po letu 1991 se je zelo spremenilo stanje sodelovanja in gledanja med Slovenci na obeh straneh meje. Še bolj se je spremenilo, ko ni več nadzora na mejah. "Se ne počutimo več kot zamejci in Slovenija ni več matična domovina ampak domovina," je še dejal župnik Bolčina. Še vedno pa na obeh straneh ostaja strah. Starši vpisujejo svoje otroke v slovenske šole in hvala Bogu, da je tako, da so tako šole še vedno odprte. Veliko je tečajev slovenščine. Ljudje se želijo naučiti slovenščino.

Cerkev v Štandrežu
Cerkev v Štandrežu © Matjaž Merljak
Življenje župnije.

Karlo Bolčina ima poleg Štandreža v soupravi župnijo Podgora in je še duhovni pomočnik v župniji Rupa in Gaberje, ker je župnik starejši in bolehen. Ker je duhovnikov malo, se število maš krči. V Štandrežu imajo ob 10h slovensko sveto mašo, ob 11h pa italijansko. V Podgori pa je maša dvojezična in je prva dvojezična maša na Goriškem. Sicer so ali slovenske ali italijanske. Včasih je maša jezikovno mešana med tednom. Dejavnosti pa potekajo v slovenščini. So edina slovenska župnija, ki imajo pouk od prvega razreda naprej. 80 odstotkov družin je narodno mešanih.

Karlo Bolčina se je med študijem teologije čudil ignoranci in nevedenju ljudi v Ljubljani o Slovencih v Italiji. Padla ni samo meja uma, mišljenja - v glavah.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.