Prekmurski duhovnik in graditelj slovenstva Jožef Klekl (foto: splet)
Prekmurski duhovnik in graditelj slovenstva Jožef Klekl | (foto: splet)

Vrnil se je, da bi nas ohrabril…

Novice | 13.10.2024, 19:34 Helena Križnik

V Črenšovcih so z vojaškimi častmi v nov grob položili posmrtne ostanke rojaka Jožefa Klekla starejšega. Tamkajšnji občina in župnija ter murskosoboška škofija so namreč ob 150. obletnici njegovega rojstva razglasile posebno jubilejno leto in hkrati sklenile, da se mora Klekl vrniti v kraj, kjer je deloval večino svojega življenja. To se je zgodilo prav na dan, ko smo se spomnili, kako je ta gradnik slovenstva leta 1874 ugledal luč sveta. Sveti maši je sledil pokop krste z njegovim zemeljskim telesom v kripto fatimske kapele v cerkvi Povišanja svetega Križa. Slovesnost je vodil škof ordinarij Peter Štumpf, ob oltarju so se mu pridružili duhovniki murskosoboške škofije in duhovniki, ki so izšli iz črenšovske župnije.

Pričevalci: Klekl je želel biti pokopan v Črenšovcih

»Že leta 1994, ko se je začelo govoriti o Kleklu, je pokojni kanonik Franc Tement povedal, da bi Klekl moral počivati v Črenšovcih. Tudi pričevalci, ki so govorili takrat in govorijo še danes, so prav tako spomnili, da je Klekl želel umreti v Črenšovcih in biti tam pokopan, a je zaradi prisilne izselitve in slabega zdravstvenega stanja potem leta 1947 prišel v Mursko Soboto, kjer je leto pozneje umrl,« je v pogovoru za naš radio pojasnila podpredsednica Ustanove Fundacije Jožefa Klekla starejšega Andreja Sever.

Klekl spodbuda, kako iz tragike narediti novo zgodbo

Kleklovo trpljenje zaradi bolezni ter tudi obrekovanj, ponižanj, groženj, obsodbe na smrt in izgona na Madžarsko je v pridigi omenil škof Štumpf. »Klekl nam pomeni veliko spodbudo. Ko doživim svojo življenjsko tragiko zaradi bolezni ali drugih nesreč, lahko iz te tragike naredim novo življenjsko zgodbo, ki bo lepa, ohrabrujoča in vsem v pomoč,« je poudaril. Klekl se je po besedah škofa Štumpfa zatekal k nebeški Materi Mariji, ki mu je ohranila vedro in mirno srce, kljub preizkušnjam se ni zagrenil.

V Črenšovce se je vrnil z dostojanstvom duhovnika in narodnega buditelja

A jokal je, ko je moral dokončno zapustiti Črenšovce, je priznal škof Štumpf. To rano, tako je dodal, skuša ozdraviti vrnitev njegovih posmrtnih ostankov v kraj, kjer je deloval skoraj 40 let. »Vrnil se je s častmi na najvišji ravni. In tako je tudi prav. Vrnil se je z dostojanstvom duhovnika in narodnega buditelja. Vrnil se je, da bi nas ohrabril v teh težkih in negotovih časih.«

Da potrebujemo svetle zvezde upanja na temnem nebu našega časa, je še menil škof Štumpf. »Klekl nekdaj in Klekl danes je isti Klekl za nas in za tiste, ki bodo še prišli za nami. Tako naj bo in tako naj vedno tudi ostane,« je sklenil škof Štumpf.

Novice, Slovenija
Oratorij Slovenija (photo: Oratorij Slovenija) Oratorij Slovenija (photo: Oratorij Slovenija)

In tema Oratorija 2025 je ...

Razglasitev teme Oratorija prihodnjega leta je za marsikaterega animatorja in udeleženca težko pričakovani dogodek. Zdaj je znana tudi tema leta 2025.

Kiosk K67, ikona oblikovanja modernejše dobe (photo: PixaBay) Kiosk K67, ikona oblikovanja modernejše dobe (photo: PixaBay)

Nove priložnosti znamenitega Kioska K67

K67 sodi med vrhunce slovenskega oblikovanja. Muzej moderne umetnosti v New Yorku ga je uvrstil v svojo zbirko oblikovanja dvajsetega stoletja. Prepoznavamo vse več poizkusov prenove originalnih ...