Jure SešekJure Sešek
Andrej JermanAndrej Jerman
Petra StoparPetra Stopar
Procesija škofov in kardinalov ob začetku svete maše (foto: posnetek zaslona)
Procesija škofov in kardinalov ob začetku svete maše | (foto: posnetek zaslona)

Papež v ponedeljek sklical dan molitve in posta za mir

Novice | 02.10.2024, 11:47 Marjana Debevec

Z dopoldansko sveto mašo na trgu sv. Petra v Vatikanu se je dopoldne začelo zasedanje sinode o sinodalnosti. Gre za sklepno dejanje večletnega sinodalnega procesa, v katerem naj bi se v naših cerkvenih občestvih bolj poslušali med seboj, sodelovali, prevzemali odgovornosti in tako bolj oznanjevali tudi navzven. Pred začetkom sinode so se vsi udeleženci za dva dni zbrali na duhovnih vajah, ki so jih sklenili s spokornim bogoslužjem. Delegat Cerkve iz Slovenije na sinodi je celjski škof Maksimilijan Matjaž.

Ne parlamentarna skupščina, ampak občestvo

Papež je v svojem nagovoru poudaril, da bodo na sinodi najprej prisluhnili delu zadnjih treh let skupne poti in prispevkom z vseh koncev sveta in sicer s pomočjo in močjo Svetega Duha, da bi skupaj razločili glas Boga, ki danes govori Cerkvi.

»Naše zasedanje ni parlamentarna skupščina, ampak prostor poslušanja v občestvu, v katerem, kot pravi sv. Gregor Veliki, to, kar ima nekdo v sebi delno, poseduje nekdo drug v celoti.«

Da pa bi se to zgodilo, se moramo osvoboditi tega, kar v nas ali med nami preprečuje ljubezen Duha, ki ustvarja skladnost v različnosti. Božjega glasu ne more slišati tisti, ki arogantno meni, da ima edini prav. »Vsako besedo je treba sprejeti s hvaležnostjo in preprostostjo, da bi postali odmev tega, kar je Bog daroval za dobro naših bratov.«

Škofje v procesiji
Škofje v procesiji © škof Maksimilijan Matjaž

Naši prispevki ne smejo biti puščice

Konkretno to po papeževih besedah pomeni, da udeleženci sinode ne smejo svojih prispevkov uporabiti kot puščice, s katerimi bi se branili, ali kot agende, ki bi jih vsiljevali, ampak naj jih ponudijo kot darove, pripravljeni tudi izgubiti kaj svojega, če to služi nastanku nečesa novega po Božjem načrtu. Sicer bo vsak črpal vodo iz svojega vodnjaka in bo dialog prekinjen.

Rešitve namreč nimamo mi, ampak On, je poudaril papež. Zato jih je povabil k poslušanju Božjega glasu.

Zato jih je povabil k odprtemu srcu, k podarjanju drug drugemu, da bi postali dom bratov in zatočišče drug za drugega. Vsak se bo čutil svobodnega izraziti svoje, če bo ob sebi zaznal prijatelje, ki ga imajo radi, ga spoštujejo in cenijo tisto, kar želi povedati.

Objeti drugega in ga zaščititi

To po papeževih besedah ni tehnika. »Objeti, zaščititi in skrbeti za drugega je način življenja Cerkve.«

Skladnost, harmonijo pa lahko po papeževih besedah ustvari le Sveti Duh. Cerkev potrebuje kraje miru, odprte kraje, kjer se bo vsak počutil sprejetega kot otrok, v naročju svoje matere, kot otrok, ki ga k sebi dvigne oče.

»Edini način, da bomo kos nalogi, ki nas čaka, je da se ponižamo; da postanemo majhni in da drug drugega sprejmemo takšnega, kot je, z vso ponižnostjo.«

Rožni venec za mir v nedeljo, v ponedeljek pa dan molitve in posta

Povabil je, da bi to pot sinode začeli s pogledom na svet, še posebej v tem dramatičnem trenutku zgodovine zaradi vojn. Napovedal je, da bo šel prihodnjo nedeljo v cerkev Marije snežne, kjer bo molil rožni venec za mir. 7. oktobra nas je vse povabil k dnevu molitve in posta za mir.

Papež med sveto mašo
Papež med sveto mašo © Vatican media

Pretresljivo spokorno bogoslužje

Uvod v sinodo je bil dvodnevni duhovni odmik za vse udeležence, ki se je sklenil s sinočnjim spokornim bogoslužjem. Sedem kardinalov je izreklo sedem grehov Cerkve in družbe, za katere so skupaj prosili odpuščanja. Med udeleženci je bil tudi slovenski delegat na sinodi celjski škof Maksimilijan Matjaž, ki je za naš radio povedal:

»Bogoslužje je bilo res pretresljivo in tudi precej nenavadno. V središču je bilo namreč prav to: da želi Cerkev, da želimo vsi verni, vsi navzoči najprej prositi Boga odpuščanja vseh svojih grehov. Posebej še grehov, ki jih je Cerkev storila v preteklosti, ki se jih zaveda, ki jih pred usmiljenim Bogom izreka in prosi odpuščanja.«

Spokorno bogoslužje v vatikanski baziliki
Spokorno bogoslužje v vatikanski baziliki © posnetek zaslona

Papež prosil odpuščanja za grehe Cerkve in družbe

Med drugim so kardinali navedli spolne zlorabe, zlorabe moči in vesti, neukrepanje v vojnah in kolonializmu, premajhno priznanje dostojanstva vsakega človeškega življenja, nasilje nad ženskami in neupoštevanje njihovega glasu, zapuščene zapornike in smrtno kazen, ukradene sanje otrokom, ko se je nauk zlorabljal za nečloveško ravnanje z njimi in zlorabo avtoritete za izvajanje oblasti.

Pričevali pa so žrtev zlorabe s strani duhovnika, begunka, ki je preživela brodolom, in redovnica iz Sirije, ki živi sredi strašnega nasilja.

Papež se je v nagovoru opravičil mladim, ker jim nismo znali verodostojno pričevati svojo vero. Samo če bomo ozdravili bolne odnose, bomo lahko postali sinodalna Cerkev, je še dejal Frančišek. Zbrane je povabil, naj vedno izberejo pot cestninarja, ki je Boga goreče prosil odpuščanja.

Novice
Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media) Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media)

Umrl oče teologije osvoboditve

V 96-letu starosti je v Peruju umrl dominikanski teolog Gustavo Gutiérrez, ki velja za očeta teologije osvoboditve in besedne zveze »prednostna izbira za uboge v Cerkvi«.

Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si) Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si)

Salezijanci preverili tudi svoje zdravje

V Veržeju so se nedavno zbrali sobratje salezijanci na Salezijanskih dnevih. Ti so namenjeni skupnemu druženju, molitvi, poglobitvi izbrane tematike in pogovorih o aktualnih temah salezijanske ...

Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL) Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL)

Nisem ravno šaljivec, mrk pa tudi ne

Sredi Vidovskih hribov, na meji med Cerkniško občino in Rakitniško planoto, je zaselek Čohovo, kjer ima posest Franc Tekavec. Zanimiv mož številnih znanj, med katerimi je tudi destiliranje, ...

Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay) Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay)

Takrat se je zame začel pekel ...

Milena je po burnem otroštvu, v katerem je bila neposredna priča bratove zasvojenosti in obupnih težav, ki jih je povzročal staršem, tudi sama v mladostniških letih zapadla v alkohol in droge. Ko ...

Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc) Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc)

Veliko palic, nobenega korenčka

Razvilo se bo zdravstvo dveh hitrosti. Tega se boji predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović. V oddaji Pogovor o je komentirala novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je ...