Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Razstava in simpozij o Slomšku (foto: FB Alojzij Cvikl)
Razstava in simpozij o Slomšku | (foto: FB Alojzij Cvikl)

Odprtje razstave in mini simpozij v čast Slomšku

Slovenija | 09.09.2024, 09:29 Marta Jerebič

Letos obhajamo 200. obletnico mašniškega posvečenja blaženega Antona Martina Slomška v Celovcu in tudi njegove nove maše, ki jo je imel v Olimju, 165. obletnico prenosa sedeža lavantinske škofije v Maribor ter srebrni jubilej njegove beatifikacije. V »Slomškovem septembru« obletnice še posebej slovesno obhajajo v Mariboru, Olimju in Celovcu. V Mariboru so v petek odprli razstavo in pripravili mini simpozij v čast Slomšku.

Kot je na svojem FB profilu zapisal nadškof Alojzij Cvikl, je odprtje razstave potekalo v preddverju Slomškove dvorane. Med častnimi gosti je bil mariborski župan Aleksander Saša Arsenovič, ki je s svojo prisotnostjo izrazil podporo dogodku in poudaril pomen Slomškove dediščine za mesto in širšo družbo.

Razstava, ki jo je pripravila mag. Lilijana Urlep, osvetljuje ključne trenutke iz življenja blaženega Slomška. Obiskovalci si lahko ogledajo različne eksponate in dokumente, med njimi tudi najstarejšo fotografijo Slomška, posneto sredi petdesetih let 19. stoletja v Rogaški Slatini. Mag. Urlep je ob tej priložnosti izpostavila pomembnost te najdbe.

Razstava o Slomšku
Razstava o Slomšku © FB Alojzij Cvikl

Po otvoritvi razstave se je dogajanje nadaljevalo v Slomškovi dvorani, kjer so zbrani prisluhnili govorom podžupana dr. Sama Petra Medveda, nadškofa dr. Marjana Turnška, dr. Aleša Mavra in mag. Lilijane Urlep, ki so vsak iz svojega zornega kota predstavili Slomškovo vlogo in zapuščino.

Raastava in simpozij o Slomšku
Raastava in simpozij o Slomšku © FB Alojzij Cvikl

Simpoziju je sledila sveta maša, kjer je nadškof Cvikl v homiliji dejal: "Naj nam bl. Anton Martin Slomšek pomaga, da bomo šli za Gospodom z živo vero, z vsem srcem in predanostjo. Zavedajmo se, da Gospod, če nekoga pokliče na pot duhovništva, tega ne zapusti, ampak nam vedno znova prihaja naproti, da na njegovo Besedo vržemo mrežo tja, kamor nam On pokaže." Prav tako je izpostavil: "Slomšek je vedno poudarjal, da je vera vir življenja. Rekel je, naj bomo kot mlade veje, ki pri sveti maši prejemajo življenjski sok in v povezanosti z Njim rastejo."

Slovenija
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...