Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Križev pot mladih v Mariboru (foto: Žan Seničar)
Križev pot mladih v Mariboru | (foto: Žan Seničar)

Mariborska mladina pri križevem potu o izzivih današnjega časa

Svet | 28.03.2024, 10:03 Marta Jerebič

Univerzitetna župnija v Mariboru je tudi letos organizirala tradicionalni križev pot mladih, ki običajno poteka po ulicah mesta Maribor. Tokrat pa je mestne ulice zaradi slabega vremena nadomestila mariborska stolnica.

Študentje in številni mladi, letos se jih je zbralo približno 150, so se tako združili v molitvi in premišljevanju Jezusove poti na Kalvarijo, nam je sporočil upravitelj univerzitetne župnije v Mariboru Primož Lorbek, ki je pred samim križevim potom ob somaševanju duhovnikov daroval redno sredino študentko sveto mašo.

Študentom in mladim je spregovoril o tem, kako nas križev pot lahko vodi k iskanju smisla v osebnih preizkušnjah ter kako lahko posamezne postaje Jezusove poti na Kalvarijo služijo kot ogledalo za razmislek o lastnih življenjskih situacijah.

Celoten dogodek so oblikovali številni sodelujoči, med katerimi so bili: Frančiškov študentski dom, dom sv. Elizabete, mladi stolne župnije, študentje stolnega študentskega doma, študentje Andrejevega študentskega doma, mladi iz Slovenj Gradca, mladi iz župnije Košaki in Šentilj, mladi iz župnije sv. Jakob, zakonci, ZAO Maribor, skavti Maribor 1, dijaki dijaškega doma in gimnazije AMS in ministranti univerzitetne župnije.

Križev pot mladih v Mariboru
Križev pot mladih v Mariboru © Žan Seničar

Ob začetku križevega pota je mlade nagovoril mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl. Spodbudil jih je k upanju v veri in poudaril pomen njihove vloge v sodobnem svetu, ki se prepleta z izzivi in upanjem ter nato mladim izročil križ, ki je postal vodilni simbol večera.

Križev pot mladih je tako postal trenutek, kjer so mladi razmišljali o sodobnih izzivih, kot so socialna izključenost, nestrpnost in zasvojenosti, ter moč in upanje, ki izhajata iz vere. Vsaka postaja križevega pota, od Pilatove obsodbe do Jezusove smrti na križu, je bila priložnost za poglobljen osebni razmislek.

V sklepni molitvi so se zbrani zahvalili Bogu za dar življenja in vstajenje njegovega Sina ter prosili za milost in moč, da bi lahko vsak dan zvesto nosili svoje križe, je v poročilu dogodka še zapisal upravitelj univerzitetne župnije v Mariboru Primož Lorbek.

Križev pot mladih v Mariboru
Križev pot mladih v Mariboru © Žan Seničar

Svet
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...