Blaž LesnikBlaž Lesnik
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Žarnice, elektrika (foto: pixabay)
Žarnice, elektrika | (foto: pixabay)

Kdo bo plačeval več?

Slovenija | 01.10.2024, 08:59 Andrej Šinko

Z današnjim dnem je začel veljati nov tarifni sistem obračunavanja omrežnine. Ta prinaša tri cenovno različne časovne pasove, omrežnina pa bo najcenejša med 22. in 6. uro zjutraj. Več naj bi plačevali zlasti zahtevnejši uporabniki, ki največ energije porabijo v času najdražje tarife oziroma največjih obremenitev omrežja. Prvo večje povišanje cen za vse uporabnike pa bi se lahko zgodilo po letu 2026.

Najdražje med 7. in 14. uro

Nov sistem naj bi zagotovil pravičnejše obračunavanje omrežine in spodbudil učinkovitejšo rabo električnega omrežja. Znotraj dneva bodo trije časovni intervali, njihova cena pa je odvisna od obremenjenosti omrežja. Najdražje bo med 7. in 14. uro ter 16. in 20., malo nižja cena bo med 6. in 7. uro, 14. in 16. uro ter med 20. in 22. uro zvečer. Najceneje bo ponoči, od 22. ure do 6. ure zjutraj.

Toplotne črpalke, električni avtomobili, ogrevani bazeni ...

Cilj sprememb je tako z nižjo omrežnino spodbuditi premik porabe v obdobje dneva, ko so obremenitve omrežja manjše. Znotraj koledarskega leta sta dve sezoni visoka, od novembra do februarja, ko je omrežnina dražja in nižja, med marcem in oktobrom, ko je elektrika cenejša. Pristojni poudarjajo, da se bo cena omrežnine najbolj dvignila pri zahtevnejših odjemalcih, ki uporabljajo toplotne črpalke, imajo električne avtomobile, ogrevajo bazene in drugo. Pri njih bi se letni strošek omrežnine s sedanih 65 evrov zvišal na približno 304 evre.

Uvajanje varovalke

Za preprečevanje špekulativnega zniževanja cene se uvaja varovalka, ko se bo cena dodatno povišala, če bi bila predvidena moč presežena. To so določili elektrooperaterji, na podlagi preteklih navad odjema, in sicer na podlagi treh največjih konic porabe, odjemalce pa so z omenjenim seznanili na računih v preteklih mesecih. Če uporabnik dogovorjeno moč presega bo v prihodnjih dveh letih o tem zgolj obveščen, po prehodnem obdobju pa mu bo zaračunan dodaten strošek.

Uporabnik ima sicer možnost, da dogovorjeno moč zviša ali zniža. Pristojni pojasnjujejo, da se do vključno leta 2026 ocenjeni obseg pobrane omrežnine ne bo spremenil, za distribucijski sistem znaša 277 milijonov evrov letno. V petletnem obdobju do leta 2032 pa bi se glede na predvideni razvoj omrežij morala omrežnina povišati za 76 odstotkov na 488 milijonov evrov, pri čemer bi naj do najvišjega skoka prišlo v prehodu z leta 2026 na 2027, in sicer v višini 29 odstotkov.

Slovenija
Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor) Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor)

Srčna gesta, gospo Mimiko peljali na možev grob

Na Radiu Ognjišče radi izpostavljamo lepe in pozitivne zgodbe, ki jih piše naše življenje. Predvsem tiste, ki se dotikajo starejših, saj se zavedamo, da so najranljivejši v naši družbi.

Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel) Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel)

Menopavza kot čas, ko ženska v sebi najde moč

Menopavza je v družbi še vedno tabu. Zato si Magdalena Fabčič želi, da ne bo več dolgo edina vodnica skozi to pomembno obdobje preobrazbe ženskega organizma, da bi se ojunačila še kakšna ženska in ...

Duhovnik Mitja Markovič v prenosnem radijskem studiu (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Mitja Markovič v prenosnem radijskem studiu (photo: Rok Mihevc)

Pri vprašanju vere so "meritve vernosti" nemogoče

V oddaji »Za življenje« smo v soboto, na dan »Stične mladih 2024« gostili duhovnika Mitjo Markoviča, ki je bil tako eden izmed gostov, ki smo jih tisto živahno dopoldne gostili v našem potujočem ...