Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Škof Marjan Turnšek (foto: STA )
Škof Marjan Turnšek | (foto: STA )

Bl. Slomšek potrditev, da je tudi na slovenski način mogoče živeti svetost

Cerkev na Slovenskem | 19.09.2024, 13:42 Tone Gorjup

Sveti Janez Pavel II. je 19. septembra 1999 v Mariboru škofa Antona Martina Slomška razglasil za blaženega. S tem smo po besedah postulatorja za Slomškovo kanonizacijo nadškofa Marjana Turnška v naši krajevni Cerkvi dobili potrditev, da je mogoče tudi na slovenski način živeti svetost. Slomškova beatifikacija pa je pomnožila tudi obisk na njegovem grobu. O srebrnem jubileju tega pomembnega dogodka bo nocoj v mariborski stolnici slovesna nadškofova maša, ki jo bomo neposredno prenašali.

Turoben dan postal s soncem obsijan

Ob srebrnem jubileju drugega obiska sv. Janeza Pavla II. v naši domovini in njegovi razglasitvi škofa Slomška za blaženega, se marsikdo spomni tistega turobnega jesenskega jutra, ki je prav ob prihodu letala s papežem, postal s soncem obsijan dan. Nepozaben pa zaradi papeževih besed: »S svojo apostolsko oblastjo dovoljujem, da se častitljivi Božji služabnik Anton Martin Slomšek odslej imenuje blaženi...«

© Izidor Šček

Beatifikacija bl. Antona Martina Slomška
Beatifikacija bl. Antona Martina Slomška © Izidor Šček

Nova moč, nov zagon, potrditev za delovanje

Nadškof Turnšek je četrt stoletja po tem dogodku pravi, da je Cerkev na Slovenskem s tem marsikaj pridobila. Recimo to, da je dobila svojo povsem slovensko nebeško razsežnost; potrditev, da je mogoče tudi na slovenski način živeti svetost. Tudi prej smo imeli svetnike, za katere smo dejali, da so naši, a so jih imeli za svoje tudi drugi. »Slomšek je pa prvi tako res avtohtoni, bi lahko rekli popolni Slovenec, ki je svoje duhovno življenje res živel na pristno slovenski način in ga prenašal tudi na druge.« Beatifikacija, pa tudi oba obiska papeža Janeza Pavla v Sloveniji, so bili pomembna potrditev Cerkve v Sloveniji. S tem smo verniki skupaj z duhovniki in škofi dobili novo moč, nov zagon, pa tudi potrditev za svoje delovanje.

Slomšek je pa prvi tako res avtohtoni, bi lahko rekli popolni Slovenec, ki je svoje duhovno življenje res živel na pristno slovenski način in ga prenašal tudi na druge.

Množica vernikov
Množica vernikov © Izidor Šček

Papež Janez Pavel II.
Papež Janez Pavel II. © Izidor Šček

Kdaj bi blaženi Slomšek lahko postal svetnik?

Nadškof Turnšek je pojasnil, da je po beatifikaciji potrebno dokazati samo še en čudežni dogodek. »Zdaj čakamo, spodbujamo, prosimo, naj se ljudje obračajo na Slomška, da bi se zgodil, da njegovo priprošnjo en tak domnevni čudežni dogodek, ki bi ga potem najprej doma določena komisija obdelala in potem te izsledke poslala na kongregacijo ...« Vse to pa v upanju, da bi se tako kot za prvi čudež, tudi za drugega postopek uspešno končal.

Cerkev na Slovenskem
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...