Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Rok Čakš (foto: Rok Mihevc)
Rok Čakš | (foto: Rok Mihevc)

Vlada je neučinkovita in glede na to, kaj počne, je tako celo bolje

Slovenija | 16.09.2024, 11:50 Rok Mihevc

Vlada je neučinkovita in glede na to, kaj počne, je tako celo bolje, kot da bi bila uspešna v idejah, ki so zapisane v koalicijski pogodbi. Tako je nedavni koalicijski vrh, ki je sicer prinesel predvsem hvalisanje o uspešnem delu vlade, komentiral politični analitik Rok Čakš. Dotaknil se je tudi izzivov premierja pri kadrovskih vprašanjih in odnosu z zdravniki.

Izgovor, da je bilo to mišljeno za dva mandata

Iz vrst Gibanja Svobode je moč slišati, da je vlada uresničila več kot četrtino koalicijske pogodbe. Rok Čakš tega ne verjame. »Večine stvari dejansko niso uspeli izpeljati in zdaj so našli en spin, da se izgovarjajo, da je bilo to mišljeno za dva mandata, kar pa seveda na začetku ni bilo govora o tem. Skratka, vlada je razmeroma ne operativna in neučinkovita in glede na to, kaj počne, je tako celo bolje, kot da bi bila bolj uspešna v tistih idejah, zapisanih v koalicijski pogodbi.«

Najbolje uspeva Levici

Jasno je, da je največ idej do zdaj skozi to vlado uspelo sforsirati stranki Levica, medtem pa SD vseskozi ostaja na tretjem tiru. »In to se vidi tudi v napetem odnosu med Gibanjem Svoboda in SD, tudi če se spomnimo, ko je bil premier nekaj časa odsoten, je mesto predsednika vlade takrat upravljal Luka Mesec, ne pa Tanja Fajon.«

Vlada je razmeroma ne operativna in neučinkovita in glede na to, kaj počne, je tako celo bolje, kot da bi bila bolj uspešna v tistih idejah, zapisanih v koalicijski pogodbi.

Premier javnega zdravstva ne bo rešil na način, da ponižuje zdravnike

Med prednostnimi nalogami koalicija sicer še naprej izpostavlja zdravstvo. A zdi se, da se na tem področju prav nič ne premika na bolje, kvečjemu se odnosi med vlado in zdravniki zaostrujejo. Spomnimo na izjavo premierja Roberta Goloba, da razume, da se v Fidesu borijo za svoje materialne interese. S temi besedami je razburil Zdravniško zbornico, ki pravi, da vodilni ustvarjajo nevarno in lažno sliko o zdravstvenem sistemu ter zdravnikih. »Premier javnega zdravstva oz. državnega dela zdravstva nedvomno ne bo rešil na način, da ponižuje in žali zdravnike. Kvečjemu nasprotno. Tako ta odnos kot tudi predlog zakona o zdravstveni dejavnosti gredo v smeri, da bo iz javnega zdravstvenega sistema v čisto zasebništvo pobegnilo še več zdravnikov, če bodo na tak način nadaljevali, se bo kmalu zgodil popoln razkroj javnega zdravstvenega sistema. Tu je tako potrebna velika sprememba miselnosti oz. pristopa v odnosu do zdravnikov. Treba jim je prisluhniti.«

Premier javnega zdravstva oz. državnega dela zdravstva nedvomno ne bo rešil na način, da ponižuje in žali zdravnike. Kvečjemu nasprotno.

Plitek kadrovski bazen Roberta Goloba

Medtem obrambnega ministra še ni, časa pa ni več na pretek. S kakšnimi izzivi se tu srečuje premier? »Njegov največji izziv je, da glede na to, kako ravna s kadri, to pomeni, da vsakega toliko časa zabriše za ramo, kot vemo, več ne more prepričati zunanjih kompetentnih kadrov, niti za najvišje državne funkcije, kot so ministrski položaji. Kar pomeni, da je njegov bazen že tako ali tako izjemno plitek, kot stranka, ki je nastala čez noč in zdaj vse, kar lahko, lahko črpa iz plitke baze, ki si jo je trakrat zgradil plus priključil tisti dve odpadli stranki, se pravi SAB in LMŠ.«

Slovenija
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...