Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Poletna šola teologije v Sloveniku (foto: Teološka fakulteta)
Poletna šola teologije v Sloveniku | (foto: Teološka fakulteta)

Poletna šola teologije v Sloveniku v Rimu

Slovenija | 11.09.2024, 12:04 Marta Jerebič

Študentje in profesorji Teološke fakultete Univerze v Ljubljani so v okviru projekta Teologija, digitalna kultura in izzivi na človeka osrediščene umetne inteligence in mednarodnega projekta Oxfordske univerze na podobno temo na tedenskem izobraževanju v Rimu.

Program tako imenovane “Poletne šole teologije” je obogaten s predavanji uveljavljenih domačih in tujih profesorjev. S temami o teologiji, digitalni kulturi, transhumanizmu se dotikajo najbolj aktualnih problemov in vprašanj današnjega časa, je sporočil dekan Teološke fakultete Univerze v Ljubljani, dr. Janez Vodičar.

Z vodenimi ogledi po pomembnih zgodovinskih krajih kot so Asissi, Rim, Orvieto in Subbiaco se soočajo s tem, kako so se kristjani v vsakem zgodovinskem času znali spoprijeti s perečimi vprašanji svojega časa.

© Teološka fakulteta

© Teološka fakulteta

Skupinsko druženje, petje in molitev, povezuje med seboj 42 študentov in profesorjev. V program je vključeno tudi peš romanje po glavnih sedmih rimskih cerkvah in ustvarjalna delavnica perspektivnega pripovedovanja rimskih zgodb, kjer ustvarjajo avdio-vizualne izdelke s pomočjo digitalnih orodij.

V Sloveniku, slovenskem domu v Rimu, kjer potekajo izobraževalni dnevi, sta jih obiskala dva veleposlanika Repubike slovenije: Franci But, veleposlanik RS pri Svetem sedežu in Matjaž Longar, veleposlanik RS pri Italiji, Malti, Tuniziji in San Marinu. Prvi je poudaril pomen dialoga in združevanja med kulturami in verstvi, drugi pa, kako je Slovenija navzoča v Italiji na gospodarskem, kulturnem in političnem parketu ter pokazal možnost sodelovanja med sosednjima narodoma, je v poročilu še zapisal dr. Vodičar. 

© Teološka fakulteta

© Teološka fakulteta

Slovenija
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...