Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Prinašanje darov med sveto mašo (foto: Vatican media)
Prinašanje darov med sveto mašo | (foto: Vatican media)

Papež: Ljudstvo Papue, odpri se veselju evangelija!

Svet | 08.09.2024, 10:05 Marjana Debevec

Papež Frančišek je tretji dan svojega obiska misijonske dežele Papue Nove Gvineje začel s sveto mašo na stadionu, kjer se je zbralo 35 tisoč vernikov. Pred opoldansko molitvijo je na priprošnjo Matere Marije, katere praznik obhajamo danes, znova pozval molitvi za mir ter se spomnil poplav, ki so včeraj ponoči prizadele Marijino svetišče v Lurdu. Sledil je še obisk revnega območja Vanimo, kjer se je srečal z verniki in nato posebej še z misijonarji.

Bel oder z barvnimi odtenki plemenskih simbolov, ki so krasili stebre, zvok bobnov in ritmično odzvanjanje korakov so zaznamovali uvod v mašo, ki jo je papež daroval na osrednjem stadionu. Berila so prebrali v enem od 820 lokalnih jezikov. Gre za mešanico kreolskih jezikov, ki temelji na angleščini in se govori v severnem delu države.

Papež je 30 let po obisku sv. Papeža Janeza Pavla II. tej deželi sredi Pacifiškega oceana, kjer bi se lahko ljudje počutili oddaljeni od sveta in od Boga, predal sporočilo opogumljanja in upanja.

»Tudi vam Gospod danes pravi: 'Pogum, ne boj se ljudstvo Papue! Odpri se! Odpri se veselju evangelija, odpri se srečanju z Bogom, odpri se ljubezni do bratov!'. Naj nihče med vami ne ostane gluh in nem za to povabilo.«

Tradicionalne pesmi in plesi
Tradicionalne pesmi in plesi © Vatican media

Gluhost in nemost srca, ki vključujeta sebičnost, brezbrižnost, strah pred tveganjem, maščevanje in sovraštvo, nas namreč zapirata pred Bogom in pred ljudmi, pa tudi pred nas samimi in nas oddaljujeta od veselja do življenja.

Jezus pa nam je po njegovih besedah vedno blizu, kar je pokazal tudi v evangeljskem odlomku, kjer je ozdravil gluho nemega. Zato je sveti oče vse zbrane povabil, naj se odprejo evangeliju, ki naj postane kompas našega življenja.

Papež moli pred kipom Marije po molitvi angelovega češčenja
Papež moli pred kipom Marije po molitvi angelovega češčenja © Vatican media

Misijonarji, ki so dali življenje za prebivalce

Kardinal John Ribat je ob sklepu svete maše spomnil na številne misijonarje mučence, ki so dali svoje življenje za porajajočo se Cerkev.

Država pa se tudi danes sooča z mnogimi izzivi, med katerimi so težke gospodarske razmere, ki so povečale inflacijo in brezposelnost, pa tudi naravne katastrofe, kot je bil majski zemeljski plaz, ki je pod seboj pokopal več kot dva tisoč ljudi in izbrisal šest odročnih vasi.

Papež odhaja iz stadiona, kjer je bila sveta maša
Papež odhaja iz stadiona, kjer je bila sveta maša © Vatican media

Da bi jim sveti oče izrazil svojo bližino, se je odpravil v eno od oddaljenih škofij na severozahodu države, kjer je spomnil na številne misijonarje.

Odkar so sredi 19. stoletja začeli prihajati na to otoško državo, so bili vedno blizu ljudem, jim nudili izobraževanje, zdravstveno in drugo oskrbo ter oznanjali evangelij. Dvajset tisoč zbranim je rekel, da so strokovnjaki lepote zaradi izjemne narave, ki jih obdaja in spominja na rajski vrt.

»Zato bodite tudi vi zedinjeni v harmoniji z Bogom in z brati, v spoštovanju skupnega doma in v skrbi drug za drugega.«

Še lepša kot skladnost narave je namreč po njegovih besedah naša medsebojna ljubezen, ki sama po sebi oznanja evangelij. Tako naj bi se soočali z negativnimi pojavi v družbi, kot so delitve, strah in magija, ki vodijo v alkoholizem, nasilje, nezvestobo, zlorab in odvisnost od drog. Od vsega tega je po papeževih besedah močnejša ljubezen.

Papež na župniji na severu Papeu Nove Gvineje
Papež na župniji na severu Papeu Nove Gvineje © Vatican media

Sledilo je še srečanje z misijonarji, med njimi je bil njegov prijatelj iz Argentine p. Martin, ki v njihovem centru skrbijo za številne otroke in mlade. Papež je mnoge med njimi osebno pozdravil, zaigrali pa so mu tudi nekaj skladb.

Papež z misijonarji in otroci na severu države
Papež z misijonarji in otroci na severu države © Vatican media

Papež pozdravlja otroke, za katere skrbijo misijonarji
Papež pozdravlja otroke, za katere skrbijo misijonarji © Vatican media

Svet, Novice
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...