Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež v Džakarti (foto: Simone Risoluti)
Papež v Džakarti | (foto: Simone Risoluti)

Papež prispel v Džakarto

Svet | 03.09.2024, 14:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek je zjutraj po našem času prispel v Džakarto v Indoneziji, kjer začenja azijsko turnejo. Po pozdravu delegacij in častne straže se je odpeljal na nunciaturo, kjer se je srečal s skupino osirotelih otrok, starejših, bolnikov in beguncev. Današnji dan je sicer namenjen počitku, prva uradna srečanja pa bo imel jutri.

Papež Frančišek je Rim zapustil včeraj malo po 17. uri in približno 13 ur pozneje stopil z letala na letališču v Džakarti, da bi začel svoje 45. mednarodno potovanje, ki ga bo vodilo še v Papuo Novo Gvinejo, Vzhodni Timor in Singapur. Obisk teh štirih držav so v Vatikanu načrtovali že leta 2020, ko jim je načrte prekrižala pandemija.

Papež na letalu
Papež na letalu © Simone Risoluti

S papežem je potovalo tudi 80 novinarjev. Kot vedno, je z vsakim izmenjal nekaj besed, vsem pa se je zahvalil, da ga spremljajo na njegovem najdaljšem potovanju v pontifikatu. Mnogi so mu poklonili darila, nekaj resnih, povezanih z usodo migrantov, nekaj malce hudomušnih, med katerimi se je znašel električni ventilator, ki naj bi mu med azijsko turnejo pomagal pri visokih temperaturah in izredno visoki stopnji vlage, ki se giblje med 70 in 90 odstotki.

Dobrodošlica na letališču v Džakarti je bila medtem precej preprosta, saj bo uradni sprejem sledil jutri. Pozdravili so ga predstavniki civilnih oblasti, nuncij in nadškof v Džakarti, kardinal Ignacius Suharyo, tretji indonezijski kardinal v zgodovini.

Sprejem papeža v Džakarti
Sprejem papeža v Džakarti © Vatican media

Kardinal Suharyo je za portal Crux povedal, da je papežev obisk zelo pomemben za kristjane v državi, kjer živi 280 milijonov ljudi, od tega je 87 odstotkov muslimanov, katoličanov pa približno 10 odstotkov. Po njegovih besedah so odnosi med verskimi skupnostmi dobri. Vlada spodbuja versko zmernost. Nasilje Nasilje na podlagi vere se je močno zmanjšalo. V primerjavi z velikostjo in kompleksnostjo indonezijske družbe lahko rečemo, da primeri takšnega nasilja niso nič pogostejši kot kje drugje, je dejal kardinal.

Frančišek je tretji papež, ki je obiskal Indonezijo. Leta 1970 se je tam mudil Pavel VI, leta 1989 pa Janez Pavel II. 

Papež s sirotami na nunciaturi v Džakarti
Papež s sirotami na nunciaturi v Džakarti © Vatican media

Svet
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...