Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež s kardinalom Bojem med obiskom Mjanmara leta 2017 (foto: Vatican News)
Papež s kardinalom Bojem med obiskom Mjanmara leta 2017 | (foto: Vatican News)

Papež med potovanjem po Aziji tudi v predor prijateljstva

Svet | 02.09.2024, 12:19 Marjana Debevec

Papež Frančišek popoldne odhaja na svoje najdaljše mednarodno potovanje, med katerim bo obiskal štiri azijske države. Po besedah tiskovnega predstavnika Svetega sedeža Mattea Brunija je papeževo zdravje stabilno, bo pa potrebna previdnost, saj bo poleg menjave časovnih pasov izziv za svetega očeta predstavljala tudi skoraj 92 odstotna vlaga v nekaterih deželah. Med osrednjimi temami papeževega obiska bodo dialog med verstvi, družbena sprava, klimatske spremembe in njihovi vplivi na dežele oceanov in vulkanov, ravnovesje med ekonomskim in tehnološkim vzponom ter človeškim razvojem in nenazadnje evangelizacija v Indoneziji, Papui novi Gvineji, Vzhodnem Timorju in Singapurju.

Kristjani v nekaterih od teh držav živijo v podobnih razmerah kot prvotna Cerkev. Gre za dežele, v katerih se je demokracija razvijala sredi ruševin vojn in nasilja. Frančišek bo zato po Brunijevih besedah znova pozval k prizadevanjem za mir.

V tem smislu bosta simbolična dva trenutka, ki ju bo papež doživel med prvo postajo svojega potovanja v Azijo in sicer v indonezijski prestolnici Džakarti. Spomnimo, da sta mesto v bližnji preteklosti prizadela verski terorizem in poskus oblikovanja nadnacionalnega islama po vzoru Islamske države, ki pa ga je indonezijska filozofija, utemeljena na petih stebrih spoštovanja verstev, kultur, religij in jezikov, vključenih tudi v ustavo, uspela zavrniti.

Mošeja, ki jo je zasnoval kristjan in tunel prijateljstva

Prvi od teh dveh simboličnih dogodkov bo obisk mošeje, največje islamske stavbe v jugovzhodni Aziji, ki jo je v petdesetih letih prejšnjega stoletja zasnoval krščanski arhitekt, od leta 2019 pa je s tako imenovanim tunelom prijateljstva povezana s katedralo Marijinega vnebovzetja.

Gre za predor, ki naj bi bil znak spodbude k bratstvu med obema verskima skupnostma. Papež ga bo - to je drugi simbolični trenutek - obiskal skupaj z velikim imamom, s katerim bosta podpisala tudi skupno izjavo v skladu z dokumentom iz Abu Dabija o človeškem bratstvu.

Z 32.000 prepotovanimi kilometri bo sicer to papeževo 45. potovanje najdaljše v dosedanjem pontifikatu. V Rim se bo vrnil 13. septembra.

Svet, Novice
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...