Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Slovenski predstavnik v VS ZN Samuel Žbogar (foto: posnetek zasona/STA)
Slovenski predstavnik v VS ZN Samuel Žbogar | (foto: posnetek zasona/STA)

Slovenija za en mesec prevzema predsedovanje Varnostnemu svetu Združenih narodov

Slovenija | 01.09.2024, 00:01 Marcel Krek Slovenska tiskovna agencija

Z današnjim dnem je Slovenija od afriške države Sierra Leone, za en mesec prevzela predsedovanje Varnostnemu svetu Združenih narodov. Po besedah slovenskega predstavnika v tem najvišjem mednarodnem organu Samuela Žbogarja, bo osrednji dogodek predsedovanja vrhunska razprava z naslovom Voditeljstvo za mir, ki jo bo vodil premier Robert Golob.

Program predsedovanja

Po besedah zunanje ministrice Tanje Fajon bodo večino pozornosti v Varnostnem svetu namenili vsem oboroženim konfliktom po svetu, zaščiti civilistov, humanitarnim situacijam. "Predvsem na visokem tednu, ko bo velik dogodek, ki ga bo vodil predsednik vlade dr. (Robert) Golob, bomo govorili o največjih konfliktih danes, ki bremenijo ves svet. To je ruski agresiji v Ukrajini, vojni v Gazi in pa v Sudanu."

Kot je za STA pojasnil veleposlanik Žbogar, gre za predsedovanje v najbolj prestižnem času, saj se bodo v okviru omenjene razprave, ki bo 25. septembra na sedežu OZN v New Yorku zbrali številni svetovni voditelji. Zasedanje zato po njegovih besedah želijo usmeriti v samo-razmislek, v samoizpraševanje Varnostnega sveta o svoji relevantnosti,: "... v trenutku, ko svet razpada, oziroma gre v napačno smer in varnostni svet ni zmožen odločnejše stopiti skupaj."

Delo VS ZN ovira razklanost

Žbogar ocenjuje, da delo v Varnostnem svetu, ne le v času slovenskega predsedovanja, najbolj hromi politična razklanost med državami kot so Rusija, Kitajska in Iran na eni- ter Združene države, Velika Britanija in EU, na drugi strani. "Na podlagi izkušenj osmih mesecev članstva vidimo kot največji problem polarizacijo Varnostnega v času, ko je po svetu največ oboroženih spopadov po drugi svetovni vojni. Lani je bilo največje število civilnih žrtev spopadov, veliko je kršitev ustanovne listine ZN, resolucij, sankcij," je položaj opisal veleposlanik Žbogar.

Glede Ukrajine zato meni, da Varnostni svet ni mogel storiti več zaradi ene stalne članice – Ruske federacije. "Pa vendarle je Varnostni svet s tem, ko vsak mesec obravnava, ima to temo na dnevnem redu, prispeva k temu, da Ukrajina ostaja na dnevnem redu, da pozornost ne skrene z Ukrajine, tudi po dveh letih in pol. To je to, kar Varnostni svet v tem trenutku lahko glede Ukrajine stori," pojasnjuje Žbogar

Zdi se tudi, da Varnostni svet ni storil dovolj za premirje v Gazi, kjer vojna divja že skoraj enajst mesecev. Toda: "Varnostni svet se je opredeljeval do konflikta. Zahteval je premirje, zahteval je dostavo humanitarne pomoči. Imenoval je tudi posebno koordinatorko za dostavo pomoči, ki je organizirala sistem, ki bo verjetno začel v polnosti delovati šele po premierju. Mislim, da je to največ, kar je lahko Varnostni svet naredil glede Gaze, kajti odločitve se sprejemajo drugje in upamo, da bo prišlo do tega premirja," še pojasnjuje Žbogar. Slovenija bo štafeto predsedovanja Varnostnemu svetu združenih narodov, oktobra predala Švici.

Slovenija, Svet, Novice
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...