Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papež na Marijino vnebovzetje: Božja Mati nas vedno spremlja na poti v nebesa

Svet | 15.08.2024, 13:13 Petra Stopar

Papež Frančišek je v svojem nagovoru pred opoldansko molitvijo angelovega češčenja množici romarjev na Trgu sv. Petra poudaril, da Božje Matere Marije nikoli ne smemo zamenjati z negibnim kipom. V njej moramo po njegovih besedah vedno prepoznavati zvesto spremljevalko, ki nas vodi na naši poti do nebes k Bogu.

Sveti oče je v nagovoru z okna apostolske palače vernike spodbudil, naj začutimo, kako nas Marija v življenju vedno spremlja: »Ne imejmo jo za negiben voščeni kip. V njej lahko vidimo sestro z obrabljenimi sandali in s toliko utrujenosti v telesu, ker je hodila za Gospodom in proti svojim bratom ter končno sklenila svoje potovanje v nebeški slavi.«

Na ta način je sveta Devica tista, pravi papež, ki nas spremlja na poti, je nadaljeval: »Marija hodi pred nami in nas vse spominja, da je tudi naše življenje nenehna pot h končni zedinosti z Gospodom.« Papež je nato rekel, naj ohranimo v srcu to, da nas je Gospod ustvaril za nebeško veselje in da so Gospodove sanje, da bi nas pripeljal do večnega življenja v večnem življenju z njim. Zato naše življenje, je pojasnil Frančišek, ni potovanje »brez smisla in brez namena«, ampak načrt ljubezni, romanje, ki nas dan za dnem vodi k srečanju z njim in k neskončnemu veselju, ki nam ga je pripravil Gospod.

Spodbujam vse, da si po svojih najboljših močeh prizadevajo zagotoviti, da se konflikt ne razširi, in naj gredo po poti pogajanj, da se ta tragedija kmalu konča.

Pri molitvi se je papež spomnil tudi na trpeče v revščini in vojnah, še posebej v Ukrajini, na Bližnjem vzhodu, Sudanu in Mjanmaru. Prosil je Marijo, naj jim nakloni tolažbo ter prihodnost, polno miru in sožitja. Znova je izrazil svojo veliko zaskrbljenost zaradi, kot je dejal, zelo resnih humanitarnih razmer v Gazi in dodal: »Še enkrat prosim, da se ustavi ogenj na vseh straneh, da se osvobodijo talci, da se pomaga izčrpanemu prebivalstvu. Spodbujam vse, da si po svojih najboljših močeh prizadevajo zagotoviti, da se konflikt ne razširi, in naj gredo po poti pogajanj, da se ta tragedija kmalu konča.« Prosil nas je, naj ne pozabimo, da je vojna vedno poraz, in to za vse. 

Svet
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...