Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Nadškof Cvikl na Ptujski Gori (foto: Zajem zaslona televizije Exodus)
Nadškof Cvikl na Ptujski Gori | (foto: Zajem zaslona televizije Exodus)

Marijina svetišča na predvečer praznika polna vernikov!

Cerkev na Slovenskem | 14.08.2024, 22:22 Alen Salihović

Na predvečen praznika Marijinega vnebovzetja ali velikega šmarna so se po večjih in manjših svetiščih ter župnijskih cerkvah romarji zbrali pri mašah. Marsikje sta to duhovno pripravo spremljali procesija z lučkami in molitev.

Markelc: Marijino vnebovzetje je Marijina velika noč

Na predvečer največjega Marijinega praznika so se romarji pri Mariji Pomagaj zbrali naprej pri molitvi rožnega venca, nato pri sveti maši in večer sklenili s procesijo po vasi med katero so odmevali vzkliki Litanij Matere Božje. Slovesno somaševanje je vodil letošnji novomašnik Gregor Markelc. Dejal je, da je Marija tista, ki je po Angelovem oznanjenju bila vredna nositi in roditi Božjega Sina in spomnil, da je bila Marija brez greha spočeta in tudi obvarovana vsakega greha. »Bila je in ostala čista, predana Božji volji, saj je molila: Zgodi se mi po Tvoji besedi. Ona je dobesedno poslušala Božjo besedo in jo nosila pod svojim srcem. Zato je danes blagrovana,« je dejal novomašnik zbranim v baziliki Marije Pomagaj.

Nadaljeval je, da je Marijino vnebovzetje Marijina velika noč, dan vstajenja od mrtvih in vnebovzetje njene duše in poveličanega telesa. »Tako Marija živi večnost, kakor jo živi njen sin Jezus Kristus. Zato je danes blagrovana in češčena, zato je naša priprošnjica in vodnica na poti k svojemu Sinu,« je povedal.

Nadškof Cvikl v baziliki Zavetnice s plaščem: Dolg je spisek težav in problemov v naši domovini. Mariji izročimo težave in jo prosimo, da nam pomaga najti rešitve

Na Ptujski Gori je bila na predvečer praznika molitvena ura za odvrnitev ujme in drugih naravnih nesreč, nato pa je slovesno somaševanje s petimi litanijami in procesijo z lučkami vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. V pridigi je izpostavil Marijino izjemno zaupanje in predanost Božjemu načrtu, kar je pripeljalo do njenega povzdignjenja v nebesa. »Marija, kljub temu, da je bila ena izmed nas, je bila izbrana za Mater Božjega Sina in je v svojem življenju izkazala popolno zaupanje Bogu,« je dejal. Dotaknil se je aktualnih družbenih razmer: »Dolg je spisek težav in problemov tudi v naši domovini. Nismo sposobni opraviti dejanja sprave. Vedno več družin je v krizi, ker se načrtno rušijo temeljne vrednote, kot so družina, resnica, poštenje, s tem pa tudi dostojanstvo vsakega človeka. Vedno večja težava je tudi apatičnost – v pomenu, da smo tiho in pustimo, da neka manjšina oblikuje javno mnenje. Vedno več je kriminala vseh vrst. Zadnje statistike kažejo, da imamo najmanjšo rodnost v Evropi. Iz leta v leto se veča število starejših, ob tem pa velja omeniti, da se veliko število mladih, izobražencev in strokovnjakov seli v druge države. Ob vsem tem ne smemo in ne moremo biti ravnodušni. Kot kristjani moramo, tako kot je to delal sveti Maksimilijan Kolbe, vse težave izročati Mariji in jo prositi, da nam pomaga najti rešitve. Marija je tudi z nami, z vsakim od nas, na naših poteh, v naših preizkušnjah in težavah. Da bi lahko šli po poti njenega Sina Jezusa Kristusa, Njegove ljubezni in Njegovega usmiljenja.«

Ob sklepu pridige pa ne nadškof Cvikl dejal, da naj ob tem prazniku začutimo bližino Matere Marije, ki je za vsakega od nas vzor, kako živeti vero v vsakdanjem življenju, saj Marijo lahko gledamo kot ženo, mati, gospodinjo, delavko; kot begunko, ki je izkusila, kaj pomeni trkati na vrata ljudi in iskati dom in kot tisto, ki je bila v službi bližnjega, ko je pohitela k sorodnici Elizabeti, je dejal nadškof Cvikl.

Nuncij: Jezus ženskega dostojanstva ne zoži na podrejenost možu in rojevanje. Jezus je resnično osvobodil žensko in po Mariji je osvobodil vse nas.

Apostolski nuncij v Sloveniji, nadškof Jean Marie Speich pa je predvečer praznika Marijinega vnebovzetja doživljal na povabilo murskosoboškega škofa Petra Štumpfa med verniki v Prekmurju. Pridigal je v osrednjem Marjinem svetišču za Pomurje pri Mariji pod logom v Turnišču. Dejal je, da je bila Marija blagoslovljena ne le zato, ker je bila Jezusova mati, ampak predvsem zaradi njenega poslušanja Božje besede in uresničevanja le-te v življenju. Marijin zgled nam namreč kaže, da ni pomembno le fizično materinstvo, temveč predvsem duhovno poslušanje in sprejemanje Božjih načrtov, kar je dostopno vsakemu verniku. Marijina ponižnost in pripravljenost sprejeti Božjo besedo postavljata temeljni vzor za vse kristjane, ki so poklicani, da sledijo njenemu zgledu in v svojem življenju iščejo Božjo voljo, je izpostavil nuncij.

»Koliko vere je imela Marija, ko je poslušala svojega sina, ki je ne le pripovedoval prilike množici, ampak tudi zasebno razkrival učencem skrivnosti nebeškega kraljestva! Videla ga je, kako je delal čudeže, nato visel na križu, umrl, vstal in bil vzet v nebesa. Kako nam vera pravi, da je bil v vseh teh okoliščinah slišan Marijin glas? Še toliko bolj zato, ker je Marija velika, saj se je ponižala ne le v vsem, ampak bolj kot vsi drugi. Na koncu bi rad poudaril, da je ta blagor, ki ga je izrekel Jezus, naklonjen tudi ovrednotenju ženske. Jezus oceni žensko kot osebo, ki je sposobna svobodnega in osebnega odziva. Jezus ženskega dostojanstva ne zoži na podrejenost možu in rojevanje otrok, kot je veljalo v judovski kulturi takratnega časa. Jezus je resnično osvobodil žensko in po Mariji je osvobodil vse nas," je dejal nuncij.

Cerkev na Slovenskem, Politika, Novice
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...