Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež Frančišek pri angelusu (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek pri angelusu | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Najdragocenejša dediščina, ki jo starši zapustijo otrokom, je ljubezen

Novice | 04.08.2024, 18:54 Tone Gorjup

Papež Frančišek je v središče današnjega opoldanskega nagovora postavil evangelij o Jezusovi čudežni pomnožitvi petih hlebov in dveh rib, ki smo ga poslušali pri nedeljskem bogoslužju. Zbrane na Trgu Sv. Petra in tiste, ki so ga spremljali prek medijev, je povabil k razmišljanju o tem čudežu in sporočilu, ki ga je želel Jezus posredovati množici. Po opoldanski molitvi je papež pozval k miru v Sveti deželi, zavrnil nasilje, ki divja tam in v drugih delih sveta, opozoril na nujnost dialoga v Venezueli in povabil k molitvi za žrtve poplav in plazov v Indiji.

Komentar papeža ob današnjem evangeliju je bil preprost in kratek: »Če vsak deli z drugim, kar ima, lahko z Božjo pomočjo, četudi nima veliko, nihče ne ostane praznih rok.« Po njegovi besedah se to dogaja v naših družinah, kjer starši večino svojih življenjskih moči namenijo otrokom in njihovi vzgoji. Lepo je, je spomnil papež, če so otroci hvaležni za njihovo darežljivost in požrtvovalnost. S tem postajajo drug drugemu opora in ne gleda vsak le na to, kaj bo dobil. Ne kregajo se za dediščino, za materialne stvari. Najdragocenejša dediščina ni denar, ampak ljubezen, ki daje vse, je dejal papež in nadaljeval:

»Sporočilo očeta in matere, njihova najdragocenejša dediščina ni denar, ampak ljubezen, s katero dajeta svojim otrokom vse, kar imata, enako kot Bog ravna z nami; na ta način nas učita ljubezni.«

V nadaljevanju je vse povabil, naj razmislimo, kakšen je naš odnos do materialnih dobrin. Smo njihovi sužnji ali pa jih uporabljamo kot orodje dejavne ljubezni, ki zna dajati in sprejemati? Pomembno je tudi, da znamo biti hvaležni Bogu in tistim, ki nam izkazujejo dobroto; da znamo svoje stvari deliti z drugimi. Ob koncu je prosil Marijo, ki je Jezusu v polnosti podarila svoje življenje, naj nas nauči iz vsake stvari narediti orodje ljubezni

Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...