Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Znamenita »Zadnja večerja« renesančnega umetnika Leonarda da Vincija (foto: Wikipedia)
Znamenita »Zadnja večerja« renesančnega umetnika Leonarda da Vincija | (foto: Wikipedia)

Neiskreno opravičilo

Svet | 02.08.2024, 09:29 Marta Jerebič

V Cerkvi po svetu je v minulem tednu največ pozornosti požel prizor s slovesnega odprtja olimpijskih iger, ki je bil parodija na Da Vincijevo sliko Zadnja večerja. Prireditelji so se sicer opravičili. Umetniški vodja slovesnosti je med drugim dejal, da prizor ni imel krščanske motivike in da je bil njegov namen spodbujanje strpnosti. A kot piše ameriški katoliški portal Crux, so umetniki, ki so sodelovali pri parodiji, v spletnih objavah na družbenih omrežjih in v komentarjih za medije potrdili, da je bil prizor s transvestiti dejansko namenjen posnemanju slavne slike Leonarda da Vincija Zadnja večerja. Zato so bili do opravičila mnogi kritični.

Med drugim je eden najbolj znanih škofov v ZDA, Robert Barron, v videu na družbenem omrežju X dejal, da so besede tiskovne predstavnice olimpijskih iger vse prej kot opravičilo. "Videli smo skupino transvestitov, ki se zabavajo na spolno provokativen način, očitno v posnemanju Da Vincijeve Zadnje večerje, ki svetu predstavlja Jezusovo zadnjo večerjo, in ni bilo mišljeno brez nespoštovanja? Mislite, da kdo to verjame?" je dejal.

Prav tako je nasprotoval izjavi, da je bil namen slaviti skupnost in strpnost. Po njegovih besedah je vse dobrodošlo, vse se dopušča, dokler ne pridejo do tistih, ki se ne strinjajo z njihovo ideologijo, kot je teh 2,6 milijarde kristjanov.

Ob izjavi tiskovne predstavnice, da je bil njihov cilj praznovanja strpnosti dosežen, se je vprašal, na katerem planetu živijo, če mislijo, da sta bila harmonija in mir dosežena s to jasno žalitvijo kristjanov. Besedilo opravičila, v katerem organizatorji iger pravijo, da jim je resnično žal, če se je ob tem kdor koli počutil prizadetega, je zato označil kot ponižujoče.

Podobno je nemška škofovska konferenca v ponedeljek objavila izjavo, v kateri je zapisala, da argument organizatorjev, da je bil prizor namenjen prikazovanju grške mitologije, "ni prepričljiv", saj je bila sekvenca, ki parodira Zadnjo večerjo, "prikazana približno 45 minut pred mitološkim prizorom", v katerem se je moški, oblečen v modri kombinezon, pojavil s pladnja kot Dioniz.

Nemški škofje so izpostavili spoštovanje do umetniške svobode in ustvarjalnosti, a ob tem izrazili prepričanje, da so »kritični komentarji primerni in potrebni, kadar se predstavitve dotikajo osrednjih elementov naše vere in drugih religij ter se pri tem ne spoštuje verske občutljivosti vernikov«.
Upajo, da se bodo do konca olimpijskih iger dogodki zvrstili v duhu poštene konkurence in mirnega razumevanja med narodi in kulturami.

Svet
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...