Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle (foto: Rok Mihevc)
Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle | (foto: Rok Mihevc)

Bančni sistem ostaja stabilen, dobički v sektorju rekordni

Slovenija | 24.07.2024, 18:07 Andrej Šinko

Banke v Sloveniji so v prvih petih mesecih letošnjega leta ustvarile 410 milijonov evrov čistega dobička, kar je 6,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Delovanje bančnega sistema ostaja stabilno, tveganja pa so bistveno manjša kot v času pandemije covida-19 in ob začetku vojne v Ukrajini.

Bruto dohodek bank se je povečal za več kot 14 odstotkov na dobrih 927 milijonov evrov. Operativni stroški so na letni ravni narasli za dobrih 19 odstotkov na skoraj 429 milijonov evrov. K rekordnim lanskim dobičkom in uspešnemu letošnjemu poslovanju pa pomembno prispeva tudi relativno visoka gospodarska rast. Glede na napoved Banke Slovenije bo letos 2,5 odstotna.

»To pomeni tudi dobre razmere na trgu dela in veliko kupno moč tako prebivalstva kot podjetij. Takšne razmere pa so seveda ugodne za poslovanje bank,« je v oddaji Pogovor o pojasnil guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle in spomnil tudi na sprejetje nekaterih pomembnih ukrepov na področju tako fiskalne kot monetarne politike, »ki so preprečevali uresničitev nekaterih negativnih scenarijev in prenos nekaterih tveganj h gospodarstvu in prebivalstvu«. Vse to po njegovih besedah bankam omogoča, da poslujejo zelo, zelo dobro.

Medletna rast posojil nebančnemu sektorju je bila pol odstotna, krediti gospodinjstvom so se povečali za pet odstotkov, podjetjem pa za skoraj 12 odstotkov. Pri tem v evro območju največje tveganje predstavlja hitra rast cen nepremičnin in nato padec cen zlasti v segmentu poslovnih nepremičnin. Zato regulatorji dogajanje pozorno spremljajo. »Na ravni Slovenije so ta gibanja nekoliko drugačna. Naša ugotovitev je, da so banke precej manj izpostavljene do tega dela nepremičninskega trga. Zato so tudi tveganja nekoliko manjša,« je pojasnil Vasle.

Generalno gledano tako ostaja slovenski bančni sistem stabilen in odporen. »Nenazadnje tudi stresni testi, ki smo jih naredili, ko poskušamo na banke aplicirati hipotetični scenarij slabšega gospodarskega stanja, kažejo, da so banke v tem trenutku precej bolj odporne na morebitne šoke,« je dejal sogovornik.

Bančnemu sistemu zaupajo tudi varčevalci, saj depoziti gospodinjstev zadnja leta rastejo in so se približali 30 milijardam evrov.

Slovenija, Politika, Teme, Novice
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.