Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Kako vemo, kdaj smo v miru? (foto: PixaBay)
Kako vemo, kdaj smo v miru? | (foto: PixaBay)

Alenka Rebula: Kako biti v miru

Za življenje | 09.07.2024, 10:31 Nataša Ličen

Z Alenko Rebula smo se junija, v sobotni dopoldanski oddaji, srečali tik pred počitnicami. V uvodu pogovora je na vprašanje po njenih najaktualnejših opažanjih v družbi in med ljudmi, odgovorila, da zaznava kopičenje težav, ki jih imamo ljudje. Običajni slog ob počitnicah, ko v veselju čakamo odhoda na lepše, postaja manj uspešen, kot je bil. V notranjosti ljudi se gostijo oblaki, postaja burno, zato bi bilo treba iti globlje v mir in v iskanje sonca - tistega, ki res izvira iz srca in duše, ker okoliščine niso ugodne.

Kako vemo, da smo v miru?

"Metoda vera vase Josipe Prebeg odgovarja, da je resnica v telesu, kjer biva naša resnica o odnosih. Če nam uspe vsaj enkrat na dan vzpostaviti čisti trenutek resnice in prisluhniti svoji potrebi po miru, smo na dobri poti. Telo, ki v odnosih ni živčno, ki ne trza, ni v krču, ki ni preveč razbolelo, ki lahko posluša in čuti, je telo, ki govori o miru. Največ nemira vnaša laganje sebi. Poletje omogoča umiritev, ko gremo lahko globlje vase, v svoja čustva in vrednotenje svojega življenja. Mir daje jasnost, v miru ni notranje vojne."

Poletje omogoča umiritev, ko gremo lahko globlje vase, v svoja čustva in vrednotenje svojega življenja
Poletje omogoča umiritev, ko gremo lahko globlje vase, v svoja čustva in vrednotenje svojega življenja © Aleksandar Nakic

Osnovna dragocenost in vrednost življenja

"Mir nam daje tudi občutek, da je naše življenje vredno, da živimo, kar verjamemo. O občutenju vrednosti življenja veliko govorimo, zelo je prisotno tudi v vzgoji, kjer to pogosto slišimo. Toda, kadar so ljudje v dvomu o vrednosti svojega življenja, prepričevanje ne pomaga. Lahko naredimo celo seznam, kaj vse je kdo naredil in mu je uspelo, in on prebere, vidi, da je očitno - so otroci, je hiša, služba, ... , ampak to ne sproži občutka vrednosti njegovega življenja. Samo ve, vendar tega ne čuti. Skratka, to ne deluje. Resnično doživetje vrednosti našega življenja izvira iz občutij, ki se rojevajo v naši celotni osebnosti, vezani na to, koliko so naša dejanja v teku dneva v skladu z našo resnično osebnostjo in z resničnostjo naših odnosov. Ni rečeno, da mora biti vse idealno, glavno, da ne živimo v nenehnem prikrivanju tega, kar se res dogaja. To nas namreč res ruši, ustvarja notranjo vojno in občutke nevrednosti."

Če nismo pripravljeni delati na sebi, rezultatov ne more biti

»Povejmo primer. Znanec nam  reče, da vse je narobe, kaj naj stori? Lahko mu predlagamo , da bi v dnevu našel vsaj nekaj trenutkov miru, oddiha in sprostitve in si prisluhnil.  Da bi videl, kaj se mu sploh dogaja, ker je očitno v popolnem kaosu. Verjetno dobimo odgovor: »Dobro, dobro, bom videl, če deluje.« To pomeni, da  sebe, svojih težav ne jemlje resno. Zato tudi ne čuti vrednosti svojega življenja. Kako bi nam bil lahko kaj vreden tisti, ki ga ne jemljemo resno?«

Alenka Rebula
Alenka Rebula © Tatjana Splichal

Pogovori z Alenko Rebula so večplastni, zgoščeni, zato jih je vredno poslušati v celoti. Marsikaj izvemo tudi ob poslušanju med vrsticami, iskreno in z željo po delu na sebi. Počitniško obdobje je pravi čas za uvid v možne spremembe in za vpeljevanje majhnih korakov do boljšega razumevanja s svetom, s soljudmi in s seboj.

Za življenje
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.