Tone GorjupTone Gorjup
Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (foto: Tinkara Zupan/STA)
Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije | (foto: Tinkara Zupan/STA)

V Smledniku premiera filma o Jakobu Aljažu

Utrip Cerkve v Sloveniji | 30.06.2024, 10:00 Petra Stopar

Župnija Smlednik je podprla in ustvarila animirani dokumentarni film o velikem Slovencu, snovalcu Aljaževega stolpa in duhovniku Jakobu Aljažu.

Župnik v Smledniku David Jensterle je povedal, da je pobuda za projekt prišla s strani Občine Medvode, ki praznuje 30-letnico obstoja in krajevne skupnosti Smlednik. Film prikazuje življenjsko zgodbo Jakoba Aljaža, ki je bil duhovnik, skladatelj in planinec in je živel v tem kraju. 7. avgusta 1895 je na vrhu najvišje slovenske gore Triglav postavil najvišje ležeče gorsko zavetišče v Sloveniji – Aljažev stolp. Naslednje leto pa bomo obhajali 180. obletnico Aljaževega rojstva.

Premierno bo film na ogled na Urhovo nedeljo, 7. julija, v cerkvi sv. Urha v Smledniku, kjer je bil triglavski župnik krščen ter imel novo mašo. Jensterle vabi tudi druge župnije in skupnosti v Sloveniji, da spoznajo Aljaža, ki je še danes vzor ohranjanja duhovnih in kulturnih korenin našega naroda. Celotnemu pogovoru o filmu in graditelju planinskih postojank lahko prisluhnete v posnetku oddaje Utrip Cerkve v Sloveniji.

Utrip Cerkve v Sloveniji
Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media) Chiara Corbella Petrillo (photo: Vatican media)

Mlada mamica na poti do beatifikacije

V baziliki sv. Janeza v Lateranu se je na praznik sv. Alojzija končal škofijski postopek o življenju, krepostih in sluhu svetosti mlade rimske matere Chiare Corbelle Petrillo, ki je umrla leta ...

Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger) Hoja na goro (photo: s. Martina Štemberger)

Sedem jih je odgovorilo: Tukaj sem, pošlji mene!

Kako se rodi duhovnik? Kako Jezus danes kliče mlade može, da bi hodili za Njim? Je težko dati pritrdilni odgovor? Kaj radi počnejo, ko niso v službi? Letos se Slovenci veselimo sedmih ...

Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA) Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (photo: Tinkara Zupan/STA)

V Smledniku premiera filma o Jakobu Aljažu

Župnija Smlednik je podprla in ustvarila animirani dokumentarni film o velikem Slovencu, snovalcu Aljaževega stolpa in duhovniku Jakobu Aljažu.