Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije (foto: Tinkara Zupan/STA)
Hologram Jakoba Aljaža v Planinskem muzeju Slovenije | (foto: Tinkara Zupan/STA)

V Smledniku premiera filma o Jakobu Aljažu

Utrip Cerkve v Sloveniji | 30.06.2024, 10:00 Petra Stopar

Župnija Smlednik je podprla in ustvarila animirani dokumentarni film o velikem Slovencu, snovalcu Aljaževega stolpa in duhovniku Jakobu Aljažu.

Župnik v Smledniku David Jensterle je povedal, da je pobuda za projekt prišla s strani Občine Medvode, ki praznuje 30-letnico obstoja in krajevne skupnosti Smlednik. Film prikazuje življenjsko zgodbo Jakoba Aljaža, ki je bil duhovnik, skladatelj in planinec in je živel v tem kraju. 7. avgusta 1895 je na vrhu najvišje slovenske gore Triglav postavil najvišje ležeče gorsko zavetišče v Sloveniji – Aljažev stolp. Naslednje leto pa bomo obhajali 180. obletnico Aljaževega rojstva.

Premierno bo film na ogled na Urhovo nedeljo, 7. julija, v cerkvi sv. Urha v Smledniku, kjer je bil triglavski župnik krščen ter imel novo mašo. Jensterle vabi tudi druge župnije in skupnosti v Sloveniji, da spoznajo Aljaža, ki je še danes vzor ohranjanja duhovnih in kulturnih korenin našega naroda. Celotnemu pogovoru o filmu in graditelju planinskih postojank lahko prisluhnete v posnetku oddaje Utrip Cerkve v Sloveniji.

Utrip Cerkve v Sloveniji
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...