Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Aljažev stolp (foto: ARO)
Aljažev stolp

Aljažev stolp že v mnogo boljši kondiciji

| 24.09.2018, 16:27 Blaž Lesnik

Prenova Aljaževega stolpa poteka v skladu z načrtom. V prostorih podjetja KOV na Jesenicah, kjer zaključujejo prenovo, so strokovnjaki in restavratorji predstavili stolp, ki mu manjkata še zaščitni premaz in barva. "Za kakšen dan morda celo prehitevamo načrt, tako da bo obnova do konca tega tedna končana", je povedal generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin.

Pri restavratorsko - konservatorskih delih je bilo treba stolp razstaviti na posamezne dele. Pripravljena je bila ekspertiza za izvedbo protikorozijske zaščite in barvnih premaznih slojev. Dr. Martin Kavčič iz restavratorskega centra pravi: "Največji izziv je bila konzervatorska odločitev: kaj ohranjati, kaj si dovolimo spremeniti, kaj je prav, da spremenimo in zagotovo tudi sami postopki odpravljanja poškodb na stolpu, ker gre za relativno tenko pločevino."

Mojstri obnove iz KOVa
Mojstri obnove iz KOVa © Blaž Lesnik

Na Aljževem stolpu sta bili prvotno prisotni dve vrsti okenskih odprtin, pozneje pa je bil zgornji niz zaprt in izdelan nov niz okenc tik pod robom stolpa. V prenovi so sekundarni niz oken zaprli in ponovno vzpostavili prvotni niz ter izdelali nova okna. Nad njimi so vzpostavili odkapne strehice in jih zasteklili.

Restavrator Gorazd Lemajič ob stolpu
Restavrator Gorazd Lemajič ob stolpu © Blaž Lesnik

"Dejansko ni elementa, ki bi ga v celoti spremenili. Vsi plašči, vsa osnovna konstrukcija, celo streho, za katero smo najprej mislili, da jo bo potrebno zamenjati, jo ohranjamo. Uspelo nam je odvijači vse vijake, tako da se bodo ohranili vsi vijaki, zamenjane so kovice in okenska vodila. Ostalo je ohranjeno in postavljeno v bistveno boljšo kondicijo", je povedal dr. Martin Kavčič.

Urbanija in Aljažev stolp
Urbanija in Aljažev stolp © Blaž Lesnik

Stolp naj bi nazaj na Triglav prepeljali sredi naslednjega tedna, seveda pa bo vse odvisno od vremena.

 

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...