Marjan BuničMarjan Bunič
Aleš KarbaAleš Karba
Tanja DominkoTanja Dominko
Govor italijanskega predsednika Sregia Mattarelle (foto: Uradna spletna stran 50. socialnega tedna v Italiji)
Govor italijanskega predsednika Sregia Mattarelle | (foto: Uradna spletna stran 50. socialnega tedna v Italiji)

V Trstu 50. italijanski socialni teden

Novice | 04.07.2024, 11:24 Marjana Debevec

V Trstu se je včeraj začel italijanski socialni teden. Sklenil se bo z nedeljsko sveto mašo, ki jo bo na tržaškem Trgu enotnosti daroval papež Frančišek. Predavanja, okrogle mize in pogovori bodo potekali na temo »V osrčju demokracije. Soudeležba med zgodovino in prihodnostjo«.

Dogodka se udeležuje 900 delegatov iz celotne Italije, ki predstavljajo škofije, cerkvena gibanja in laična združenja. Italijanski predsednik Sergio Mattarella je med sinočnjim otvoritvenim govorom povabil udeležence, naj vedno sledijo k skupnemu dobremu za vse ljudi.

Demokracija po njegovih besedah temelji na enakosti, kar pomeni, da imajo vsi ljudje enake pravice.

Govor predsednika Italijanske škofovske konference kardinala Mattea Zuppija
Govor predsednika Italijanske škofovske konference kardinala Mattea Zuppija © Uradna spletna stran 50. socialnega tedna v Italiji

Predsednik italijanske škofovske konference kardinal Matteo Zuppi pa je spomnil, da je mesto Trst obmejno mesto in poudaril, da meje ne smejo predstavljati pregrad, ampak mostove. Na skupni dom zahteva človeško in vesoljno srce, je še dejal kardinal Zuppi.

Ob sklepu je še zatrdil, da želijo katoličani v Italiji biti nosilci demokracije, v kateri ne bo nihče zavržen. Zato pa moramo preprosto biti veseli kristjani, katerih edina moč je ljubezen.

Novice
Slovenski navijači v pripravah (photo: Saša Mesec) Slovenski navijači v pripravah (photo: Saša Mesec)

Tour de France danes prvič skozi Taize

Šesta etapa legendarne francoske pentlje danes vodi mimo naselja Taize v Burgundiji, ki je središče taizejske mednarodne skupnosti. Pol leta mineva od mednarodnega novoletnega taizejskega srečanja ...

Pretirana zaposlenost, preobremenjenost z delom je lahko kot droga, ki ne dopusti duši spregovoriti. (photo: PixaBay) Pretirana zaposlenost, preobremenjenost z delom je lahko kot droga, ki ne dopusti duši spregovoriti. (photo: PixaBay)

Poletna depresija

Obstaja poletna depresija? Če, kako to, saj se dopusta in počitniškega oddiha veselimo skozi celotno delovno oziroma izobraževalno obdobje?, smo vprašali Tineta Papiča, jungovskega psihoanalitika, ...