Blaž LesnikBlaž Lesnik
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Vatikan s predlogi, kako bi bil papeški primat sprejemljiv za vse Cerkve.

Svet | 14.06.2024, 13:43 Marta Jerebič

Vatikan je objavil dokument z naslovom Rimski škof, ki se osredotoča na vprašanje papeškega primata in sinodalnosti. Med drugim vsebuje predloge, kako bi bil papežev primat lahko sprejemljiv za vse Cerkve.

Dokument povzema ekumensko dogajanje zadnjih 30 let, po objavi okrožnice sv. Janeza Pavla II. Da bi bili eno. Med pomembnimi zadevami tega ekumenskega dogajanja  frančiškan br. Jan Dominik Bogataj omenja, da je papež Frančišek znova prevzel naziv »zahodni patriarh«. Dokument v tem smislu druge Cerkve poziva k razjasnitvi, v kolikšni meri je lahko papež kot "zahodni patriarh" v nekaterih vprašanjih na isti ravni z vzhodnimi cerkvami, v drugih pa bi imel "primat edinosti v občestvu vseh Cerkva".

»Eden izmed predlogov gre v smer, da je treba preučiti novo izvajanje primata v smislu služenja, ne toliko v smislu oblasti, jurisdikcij ali česa podobnega. In pri tem dokument govori o različnih dialogih ljubezni oziroma dialogih življenja, ki se v zadnjih letih predvsem kažejo kot tista najbolj eminentna pot zbliževanja med kristjani,« je dejal br. Jan Dominik Bogataj. 

Ob tem dokument poudarja, da mora Katoliška cerkev nadaljevati s sinodalnostjo, torej skupnim posvetovanjem in odločanjem škofov in drugih, kar je značilnost vzhodnih Cerkva in občestev, ki so nastala po reformaciji.

Dokument poziva tudi k razjasnitvi ekumenskih besed, ki sprožajo različne razlage, vatikanskim uradom pa pri objavi svojih dokumentov svetuje večjo ekumensko občutljivost.

»Vodja dikasterija za spodbujanje krščanske edinosti, kardinal Kurt Koch je omenil velike težave, ki so jih imeli z odzivi drugih krščanskih Cerkva po objavi dokumenta glede možnosti blagoslov istospolnih parov. Takrat se je usul plaz kritik predvsem pravoslavnih Cerkva, in potem so skušali nekako to mašiti, odgovarjati. Kakorkoli, tisti dokument, pravijo, je povzročil morda več slabega kot dobrega za ekumenske odnose.«

Celotnemu pogovoru z bratom Janom Dominikom Bogatajem lahko prisluhnete na tej povezavi. 

Razmišljanje o dokumentu "Rimski škof", ki ga je napisal vatikanski medijski urednik Andrea Tornielli pa na tej povezavi

Svet
Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor) Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor)

Srčna gesta, gospo Mimiko peljali na možev grob

Na Radiu Ognjišče radi izpostavljamo lepe in pozitivne zgodbe, ki jih piše naše življenje. Predvsem tiste, ki se dotikajo starejših, saj se zavedamo, da so najranljivejši v naši družbi.

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media) Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media)

Prosim vas, imejte več otrok.

Papež Frančišek se danes mudi v Luksemburgu, kjer je dopoldne nagovoril predstavnike oblasti in diplomatski zbor. Gre za njegovo 46. mednarodno potovanje, med katerim bo obiskal tudi Belgijo. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...