Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (foto: ARO)
Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete | (foto: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Srečanja | 28.05.2024, 15:53 s. Meta Potočnik

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

Pavlova modrost in Matičeva mladost sta se srečali letos v sklopu Svetopisemskega maratona 2024 v Šenčurju, gostili pa smo ju tudi v oddaji Srečanja. In kdo sta?

Matic Vidic, specializant logoterapije, stalni diakon in terapevt, je človek z izjemnim poslanstvom. Svoje življenjske preizkušnje, vključno z družinsko travmo, je preobrazil v služenje drugim, zlasti Romom. S predanim delom v vojski, pastoralnem okolju in kot terapevt izkazuje močno vero ter ljubezen do sočloveka, prizadevajoč se za ozdravitev duhovnih ran.

Pavle Ravnohrib je igralec, poznan po dolgoletnem vodenju oddaje Male sive celice na RTV Slovenija. Njegov prepoznaven glas je dal besedo številnim poglavjem Svetega Pisma. Igral je v številnih filmih, radijskih igrah in televizijskih serijah, prav tako posoja glas v oglasih in animiranim likom. V letu 2015 se je kot kristjan izpostavil na strani nasprotnikov Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih in v kampanji pred zakonodajnim referendumom posodil glas v YouTube oglasu. To je imelo posledice za njegovo delo na RTV Slovenija.

Matic o sramu, vesti in pogumu

Prvi t.i. »talk show« Moja vera sta imela Trebnjem, kjer ju je pričakala polna dvorana.

»V najinih dialogih po Sloveniji želiva dajati poslušalecem predvsem poguma. Da bo vsak od nas začel pričevati o veri In Jezusu. Ta družba nam želi na vsak način vcepiti sram. Da nas mora biti sram, da smo manjvredni, da smo drugorazredni, da smo zadnji, ker verujemo…. Kar pa ni prav, ker svet tako zelo danes potrebuje vero. Potrebuje vest, ker ta svet, v katerem smo danes, ta kultura, je kultura brez vesti. In zato, če bo vsak na svoj način začel izražati vero, je velika verjetnost, da bomo naredili korake v lepši svet.«

Tu je še skrivnostna s. Pija, ki je imela zelo pomembno vlogo v njegovem življenju, ko se je kot otrok soočil s samomorom in alkoholizmom v družini.

Pavle o humorju in medijih

»Če ste brali Ime Rože Umberta Ecca, potem veste, da je tam glavni problem, ali se je Kristus kdaj smejal. Ja, seveda se je, jaz mislim, da se je. Kristus je bil Božji sin, a tudi povsem normalen človek. Zdaj, kaj smo pa ljudje iz tega v toku zgodovine naredili, to so pa druge stvari. Ampak še prej, ko je Matic govoril o moči medijev, danes so mediji vsemogočni. Dobesedno mi nimamo več svojega mišljenja, svojega odnosa. Vse nam enostavno servirajo, ker je to potem najlažje, ampak bistvo je pa po mojem evangeliji, ker tam sam Jezus pravi: »Kadar pa vi molite, pojdite na samo in Oče vas bo tam videl.« To se pravi, da je ta moč prav v molitvi, ki je pa nihče ne vidi, nihče ne sliši, razen vsemogočni Bog. Tako da jaz prisegam enostavno na to, ampak je težko, tudi to je del pričevanja in oznanjevanja, da se ljudje bolj zavedo, kaj, kje in kako so mediji in kaj jim tlačijo v glavo.«

Matic in Pavle raziskujeta izkušnje z vero in sramom ter kako lahko vsakdo najde pot do vere, pri čemer poudarjata vlogo humorja. Pomembna je tudi iskrenost, ko spodbujamo posameznike, da sami iščejo odgovore ter se znebijo stereotipov, da bi svobodneje izražali svojo vero.

Govorita o občutku neizmernega ljubezni, ki nam daje moč v življenju, ter o tem, kako vera in evangelij usmerjata k večnemu življenju. Deljenje, darovanje in odnosi z drugimi so ključni za polno življenje, pri čemer verska pripadnost in odnos z Bogom lahko navdihujeta tudi v težkih trenutkih. Poudarjata, da kljub preizkušnjam in družbenim pričakovanjem ne smemo skrivati svoje duhovnosti in pripadnosti krščanski veri.



Svojimi globokimi in humornimi dialogi želita prehoditi Slovenijo, zato ju kar povabite v svojo sredo. V enournem programu boste imeli več vprašanj kakor odgovorov :-)

Celotnemu pogovoru z iskrivima sogovornikoma prisluhnite v oddaji Srečanja.

Srečanja
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...