Še živeči udeleženci sestanka pri Ivanu Omanu 27.10.1989 (foto: SLS)
Še živeči udeleženci sestanka pri Ivanu Omanu 27.10.1989 | (foto: SLS)

Marjan Podobnik ob obletnici Majniške deklaracije: edina pot za mlade slovenske rodove je pot sožitja in sobivanja

Slovenija | 09.05.2024, 15:48 Alen Salihović Manca Hribar

Minilo je 35 let od majniške deklaracije. 8. maja 1989, pol leta po padcu Berlinskega zidu, je bila prebrana na kongresnem trgu v Ljubljani, ki je bila temeljni program nastajajoče opozicije prve slovenske vlade. Na predvečer obletnice so se na domačiji Ivana Omana ponovno zbrali še živeči ustanovitelji Demosa na državni ravni.

Majniška deklaracija je bila politična izjava, ki so jo oblikovale prve slovenske opozicijske politične stranke leta 1989 in z njo prvič odločno zahtevale suvereno in demokratično državo slovenskega naroda, v kateri bi samostojno odločali o povezavah z južnoslovanskimi in drugimi narodi v okviru prenovljene Evrope. Med tistimi, ki so jo pred 35 leti spisali je bil tudi Marjan Podobnik, ki še danes pravi, da je šlo za veličasten dogodek, poln pričakovanja.

Podobnik pri tem opozarja, da so smo s samostojno državo sicer veliko stvari dosegli, ostaja pa tudi veliko takih v katerih smo še danes sami sebi največji sovražniki. Če smo za posrast korupcije in kriminala pred osamosvojitvije lahko krivili druge.

Podobnik kljub temu poudarja, da je bilo v času od osamosvojitve sicer veliko doseženega, a ostaja tudi veliko razočaranj.

O tem so se, na predvečer obletnice na domačiji Ivana Omana pri sinu Janezu Omanu pogovarjali tudi z ostalimi še živeči ustanovitelji Demosa na državni ravni in bili enotni: edina prava pot za mlade slovenske rodove je pot iskanja sožitja, sprejemanja in sobivanja. Srečanja so se udeležili: Andrej Magajna, Lojze Peterle, dr. Rajko Pirnat, Marjan Podobnik, dr. Hubert Požarnik, Matjaž Šinkovec.

Slovenija, Politika, Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.