Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Evtanazija (foto: pexels)
Evtanazija | (foto: pexels)

Da ne bi bilo nekoristnih ljudi za družbo

Novice | 01.05.2024, 08:10 Marjana Debevec

Državni zbor je prejšnji teden izglasoval sklep o datumu referenduma, na katerem naj bi odločali o uvedbi samomora z medicinsko pomočjo pri nas. Gre za dejanje, ki mu večina zdravnikov nasprotuje. Predsednik združenja Slovenskih katoliških zdravnikov dr. Janez Dolinar poudarja, da sta tako evtanazija kot tudi samomor s pomočjo zavržni dejanji.

Nobena komisija za medicinsko etiko v katerikoli evropski državi ni odobrila ali soglašala z uvedbo evtanazije, je za naš radio poudaril dr. Janez Dolinar. Spomnil je, da je pokojni akademik dr. Jože Trontelj že pred leti opozarjal na številne zlorabe v državah, kjer je evtanazija uzakonjena.

Evtanazijo je prva uzakonila nacistična Nemčija

V zadnjem času lahko o teh zlorabah preberemo še veliko več. »In ne razumem, da želimo zakorakati v eno zgodbo, ki se kaže kot napačna. Navsezadnje ne smemo pozabiti, da je bila prva država, ki je uzakonila evtanazijo, nacistična Nemčija. In tam govorimo o 10 tisočih in 100 tisočih ljudi, ki so bili evtanazirani, ker pač niso bili koristni za družbo.«

Dr. Dolinar upa, da se pri nas ne bomo lotili vprašanja, kdo vse ni koristen za družbo. »Vsak človek je dobil življenje in je vreden tega življenja. Edino pravilno je, da mu v družbi omogočamo to življenje tudi ob morebitnih kroničnih boleznih ali invalidnostih čim lepše in lažje sprejeti.«

Dr. Janez Dolinar
Dr. Janez Dolinar © Jože Potrpin

Učiti se sočutja že v vrtcih in osnovnih šolah

Te medsebojne podpore naj bi se učili že v vrtcih in osnovnih šolah. Predlaga način, kot ga poznajo v severnih deželah, kjer so vrtci v bližini domov za ostarele, pa tudi izobraževanja, da bi lahko vsem ljudem omogočili dostojno poslavljanje in smrt.

Poudaril je tudi, da paliativna medicina zelo hitro napreduje in upa, da bo tako tudi naprej. »Dejansko se lahko po izkušnjah, ki jih imamo v medicini, s paliativno medicino zelo učinkovito odgovori na tovrstne provokacije in poskuse uzakonitve evtanazije,« še poudarja predsednik Združenja slovenskih katoliških zdravnikov.

Srečanje katoliških zdravnikov
Srečanje katoliških zdravnikov © Združenje slovenskih katoliških zdravnikov

Novice
Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...