Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Udeleženci današnje tiskovne konference (foto: Posnetek zaslona)
Udeleženci današnje tiskovne konference | (foto: Posnetek zaslona)

Zdravniki: Vlada se dela norca iz bolnikov in iz nas

Novice | 24.04.2024, 12:40 Marjana Debevec

Sto dni od začetka splošne stavke zdravnikov zdravniška društva in sindikati opozarjajo, da zdravniki niso krivi za stanje v družbi, kakršno je. V skupni izjavi so Mladi zdravniki Slovenije, sindikat Praktik.um, Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo, Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije ter sindikat Fides poudarili, da vlada zavez ni uresničila.

Zdravstveni sistem v Sloveniji je tik pred razpadom, vlada pa nič ne stori, da bi to preprečila, bi lahko povzeli besede predstavnikov zdravniških organizacij. Predstavnica mladih zdravnikov Alenka Bahovec je opozorila na upad interesa za študij medicine in veliko nezasedenih mest za specializacijo.

Zdravniki odhajajo - kako naprej?

Mnogi mladi zdravniki zaradi neustreznih delovnih pogojev odhajajo v tujino. »Skrbi nas, od koga se bomo sploh učili, če visoko izobraženi specialisti zapuščajo terciarne ustanove. Odločevalce pozivamo k takojšnjim in učinkovitim ukrepom.«

Podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije Boštjan Kersnič je spomnil, da je vsaj 25 zdravnikov samo v lanskem letu odšlo v Avstrijo in Nemčijo. Tudi za zdravnike iz Makedonije nismo več zanimiva država. »Slovenija postaja neto izvoznica zdravnikov. In to je zelo slabo.«

"Ta vlada je novo dno mojega življenja"

Igor Dovnik iz Združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov je opozoril, da leta nismo nič naredili za javno zdravstvo. Krivda je po njegovih besedah na vladah, še posebej na sedanji, ki je »novo dno mojega življenja. Povezuje jo neznanje, ignoranca, s tem povezana nekritičnost in pomanjkanje uvida v resnost situacije, ki jo živimo,« je bil kritičen Dovnik.

Prepričan je, da se vlada dela norca iz bolnikov, ki vsa leta plačujejo v zdravstveno blagajno, ter iz zdravnikov in zobozdravnikov, ki leta in leta delajo v nezavidljivih razmerah, da oskrbijo vse svoje paciente.

»Posledica nedelujoče vlade je, da pacienti še bolj čakajo. Zdaj v tem hipu ne samo na storitve, ampak tudi na odločitev vlade, ki bo morala sprejeti odgovornost za razpad javnega zdravstva.«

V Slovenskem zdravniškem društvu pa so poudarili, da je to neznosno dogajanje okrog stavke, katastrofa ne le za bolnike, ampak tudi za zdravnike, ki ne morejo pomagati vsem bolnikom.

Poudarjajo, da je treba najti kompromis, ki bo sprejemljiv za obe strani, ne pa zvišati glavarine, kar je predlagala vlada. Posledica slednjega bi namreč bila, da bolniki zaradi premalo časa ne bi dobili ustrezne oskrbe.

O stanju pri nas obvestili tudi Evropo

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Damjan Polh je ob tem povedal, da so svojo izjavo poslali tudi širše v Evropo, ker bi želeli sporočiti, da Slovenija ne gre v pravo pot.

Pogajanja z vlado se bodo nadaljevala jutri, ni pa pričakovati kakšnega preboja.

Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.