Nočni napad z droni in raketami na Izrael (foto: X / visegrad24)
Nočni napad z droni in raketami na Izrael | (foto: X / visegrad24)

Izrael z zavezniki sestrelil 99 odstotkov iranskih izstrelkov

Novice | 14.04.2024, 09:14 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Iran je ponoči uresničil grožnjo in z več kot 300 droni in raketami napadel Izrael. Izraelska vojska je zjutraj sporočila, da so uspeli 99 odstotkov groženj uničiti, še predenj so »vstopile v izraelski zračni prostor«. Smrtnih žrtev naj ne bi bilo, trenutno poročajo le o eni ranjeni osebi, prav tako naj ne bi nastala omembe vredna škoda.

Tiskovni predstavnik Daniel Hagari je potrdil, da je šrapnel na jugu države resno poškodoval 10-letno deklico, drugih žrtev pa ni bilo. Potrdil je tudi, da je bilo nekaj malega škode na vojaški letalski bazi v Negevu, vendar naj bi ta že danes normalno delovala.

Iranska tiskovna agencija Irna je pred tem poročala, da je pomembno izraelsko zračno oporišče v Negevu utrpelo hude udarce. Irna navaja, da je Izrael s tega oporišča 1. aprila sprožil napad na iranski konzulat v Damasku.

Iran je napade na Izrael sprožil kot odgovor na uničenje konzulata v Siriji, pri čemer je umrlo več ljudi, med njimi dva generala iranske vojske. Teheran je od takrat naprej napovedoval odgovor, čeprav Izrael uradno odgovornosti za napad ni prevzel.

Iranska državna televizija je sicer poročala, da je polovica izstrelkov zadela cilje v Izraelu, Hagari pa trdi, da so večino izstrelkov prestregli že zunaj meja države.

Na izraelsko ozemlje naj bi jih padlo le nekaj. "V tem trenutku vemo le za ranjenega otroka in udarec na oporišče na jugu, kjer je bilo nekaj malega škode na infrastrukturi," je dejal.

"Medtem ko smo večino vojaških groženj prestregli, pa smo pripravljeni na nadaljnje scenarije. Storili bomo vse za obrambo Izraelcev," je zagotovil in napovedal, da bodo šole v Izraelu ostale zaprte tudi danes.

Dodal je še, da so izraelska vojaška letala že izvedla napade v Libanonu, odkoder je Hezbolah že včeraj zvečer izstrelil precej raket na sever zasedene Golanske planote.

Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.