Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Veliko žensk trpi za travmo po opravljenem splavu. Treba jim je pomagati in biti do njih sočuten. (foto: Milada Vigerova / Unsplash)
Veliko žensk trpi za travmo po opravljenem splavu. Treba jim je pomagati in biti do njih sočuten. | (foto: Milada Vigerova / Unsplash)

Vatikan objavil dokument proti vsem kršitvam človekovega dostojanstva

Novice | 08.04.2024, 12:36 Marjana Debevec

Vatikanski urad za nauk vere je objavil dokument, ki vključuje ostro kritiko nemoralnih teženj sodobne družbe. Teologi so ga pripravljali pet let, odobril pa ga je tudi papež Frančišek. Na neizčrpnem seznamu kršitev človekovega dostojanstva se poleg splava, evtanazije in nadomestnega materinstva pojavljajo tudi vojne, drama revščine in migrantov, prostitucija, mučenja, nečloveške razmere na delovnih mestih ter trgovina z ljudmi.

Temelj omenjenega dokumenta izhaja iz človekovega neodtujljivega dostojanstva, ki pripada vsakemu, saj smo vsi ustvarjeni po Božji podobi in poklicani v občestvo z Njim; tudi tisti, ki še ne razmišljajo, kot so nerojeni ali komaj rojeni otroci, in tisti, ki so jim v zadnjem obdobju življenja odvzete številne zmožnosti.

Dokument govori o drami revščine, ki je ena največjih krivic sodobnega sveta. Potem je tu še vojna, tragedija, ki zanika človeško dostojanstvo in je vedno poraz človeštva. V tej luči so omenjeni migranti, katerih življenja so ogrožena, ker nimajo več sredstev za ustvarjanje družine, delo ali prehrano.

Dokument se nato osredotoči na trgovino z ljudmi in človeškimi organi, pa tudi na spolno izkoriščanje fantov in deklet, suženjsko delo, vključno s prostitucijo, trgovina z mamili in orožjem, terorizem in organizirani mednarodni kriminal. Omenjena je tudi spolna zloraba, ki pušča globoke brazgotine v srcih tistih, ki jo trpijo.

Besedilo nato obsoja diskriminacijo žensk in nasilje nad njimi, kot je tudi prisilni splav, ki prizadene tako mater kot otroka, ali pa poligamija.

Sledi poglavje, ki odločno obsoja splav, ki je med vsemi zločini eden najhujših. Zaščita nerojenega življenja je po prepričanju urada za nauk vere tesno povezana z obrambo vsake druge človekove pravica. Sledi obsodba nadomestnega materinstva, v katerem otrok postane le tržno blago, izkorišča pa se tudi težko materialno stanje matere, ki ga donosi.

Seznam nato omenja evtanazijo in pomoč pri samomoru, ki ju nekateri zakoni opredeljujejo kot dostojno smrt. Dokument pa opozarja, da trpljenje ne povzroči izgube dostojanstva. Med hujšimi kršitvami človekovega dostojanstva je tudi zapostavljanje invalidov.

Dokument potem jasno obsodi teorijo spola, ki briše razlike med ljudmi. Več o vsem tem v nedeljski oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve.

Konkretni primeri - zaprtje klinike za spremembo spola

Proti teoriji spola in nadomestnemu materinstvu se borijo mnogi, ki so sami prehodili to pot. Tako je na primer tisoč staršev v Veliki Britaniji doseglo zaprtje klinike za spremembo spola, ker so videli, kakšne posledice ima to na njihove otroke.

Omenimo le primer mame, katere 16-letno hčerko z avtizmom je njena zasebna šola "spodbujala" k spremembi spola – in to brez mamine privolitve. Prav tako je šola ignorirala mnenje psihologa, ki je posvaril pred nevarnostjo t. i. družbene tranzicije .

Starši drugega najstnika, fanta, trdijo, da je njegova šola "skrivala" njegovo spremembo spola, dokler ga učitelji niso obvestili, da ga bodo naslavljali z dekliškim imenom. Starši pravijo, da fant od takrat psihično trpi.

Deklaracija proti nadomestnemu materinstvu

Drug vidik, ki ga obravnava omenjeni dokument vatikanskega urada za nauk vere pa je nadomestno materinstvo.

Prejšnji teden je papeža obiskala aktivistka in voditeljica pobude za nastanek deklaracije Casablanca Olivia Maurel. Tudi sama je bila sad nadomestnega materinstva, zdaj pa se bori za njegovo prepoved po vsem svetu. Omenjeno deklaracijo je podpisalo več kot 100 strokovnjakov iz različnih področij in iz 75 držav.

V pogovoru za agencijo SIR je povedala, da je se je vrsto let borila z alkoholom, drogo in depresijo; poskusila je celo narediti samomor. Kritična je do tega, da je bila po rojstvu ločena od ženske, ki jo je donosila in zapuščena v porodnišnici, dokler ni bila sklenjena pogodba s staršema, ki sta jo vzela.

Zato je močno trpela krizo identitete. Odleglo ji je, ko je odkrila izvor svojih stisk – namreč, da je sad nadomestnega materinstva. Zdaj se z mnogimi drugimi bori tej obliki izkoriščanja otrok in mater.

Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.