Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Mariborski nadškof Alojzij Cvikl (foto: Rok Mihevc)
Mariborski nadškof Alojzij Cvikl | (foto: Rok Mihevc)

Nadškof Cvikl: Pri mladih opažam iskanje osebne vere

Utrip Cerkve v Sloveniji | 01.04.2024, 12:21 Petra Stopar

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je v velikonočnem intervjuju za Radio Ognjišče poudaril pomen poglobitve posameznikovega osebnega odnosa z Bogom, ki se potem odraža v povezanosti z občestvom. Po njegovem je razveseljujoč podatek, da se karitativna dejavnost v Nadškofiji Maribor krepi, dobro delujejo tudi župnijski pastoralni sveti, skrbi pa ga upad duhovnih poklicev.

Na vprašanje, kateri so glavni izzivi Cerkve v Sloveniji in slovenskih katoličanov, je nadškof Cvikl na prvo mesto postavil poglobitev odnosa z Bogom. »Kot drugo, zopet odkriti bogastvo in pomen svete maše, in to v mojem življenju, po veri in tudi za rast občestva. Vemo, da tam, kjer sveta maša začne pešati, tudi vera začne pešati in se oddaljujemo od občestva. Tretja stvar je branje Svetega pisma in druge duhovne literature. Četrtič, večja odprtost in povezanost v občestvih in Cerkvi na Slovenskem – prerasti vrtičkarstvo. Petič: Zavedanje, da mi je življenje podarjeno, da je vsako življenje Božji dar in da nisem jaz gospodar življenja,« je dejal.

Kot šesti izziv je navedel problem sprave, ki bo po nadškofovih besedah prišla šele, »ko bom jaz začutil v zakramentu sprave, kako meni Bog odpušča, potem jaz lahko drugemu odpustim«. »Sedmič: Odprtost in čut solidarnosti za pomoč ljudem v stiski, kar se je pokazalo lansko leto ob naravnih nesrečah. In osmič: Več poudarka na razumevanje tega, kar verujem, torej tudi več poudarka na izobraževanju in poglabljanju v verske skrivnosti. Se mi zdi, da smo tukaj kristjani zelo šibki in zato si tudi ne upamo potem nastopati, ne upamo si zastaviti besede, ker smo prešibki.«

Nadškof Cvikl med deljenjem hrane
Nadškof Cvikl med deljenjem hrane © Nadškofijska Karitas Maribor

Kar zadeva stanje vernosti v župnijah mariborske nadškofije, ki ga prikazujejo tudi podatki letnega poročila Katoliške cerkve, nadškofa razveseljuje razvejana mreža Župnijskih karitas. Opaža spodbuden napredek Mlade karitas in dobro delovanje župnijskih svetov, ki so prisotni skoraj v vseh župnijah. »Potem pri mladih vidim in čutim iskanje osebne vere. To je spodbudno.«

Po eni strani ga prijetno preseneča pripravljenost ljudi na spremembe, po drugi strani pa meni, da je še vedno prisotna »ujetost v stare strukture« na način, da je bilo vedno tako in tako mora tudi ostati. Obenem je zaskrbljujoč upad duhovnih poklicev na vseh ravneh, zaradi česar so »nekatera občestva zapadla v pesimizem«. Prav tako opaža, da se nekatere skupnosti še niso povsem pobrale po pandemiji covida-19, kar pušča velike posledice na njihovih življenjih. Omenil je tudi veliko število praznih župnijskih stavb in razpadlih družin.

Nadškof Alojzij Cvikl
Nadškof Alojzij Cvikl © Jože Potrpin

Pogovoru, v katerem smo se dotaknili tudi pomena sinode, delitev znotraj Cerkve in nadškofovih spominov na praznovanje velike noči, lahko v celoti prisluhnete v posnetku oddaje Utrip Cerkve v Sloveniji, ki je na sporedu vsako nedeljo ob 8.00.

Utrip Cerkve v Sloveniji
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...