Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Velikonočni ponedeljek v hribih (foto: Župnija Senovo)
Velikonočni ponedeljek v hribih | (foto: Župnija Senovo)

Velikonočni ponedeljek ne bo več dela prost dan? (prvoaprilska)

Slovenija | 01.04.2024, 08:51 Rok Mihevc

Bo današnji velikonočni ponedeljek eden zadnjih dela prost? Po naših informacijah se v Sloveniji namreč pojavljajo razprave o morebitni spremembi statusa velikonočnega ponedeljka, kot dela prostega dneva. Glede na aktualno politično ozračje in ekonomske razmere v državi, bo očitno vlada z ukrepi posegla tudi na to področje.

Velikonočni ponedeljek je tradicionalno dela prost dan tudi v Sloveniji, saj gre za pomemben krščanski praznik, ki sledi praznovanju velike noči. Vendar pa so se od časa nove vlade pojavile razprave o smiselnosti ohranjanja tega dela prostega dneva, predvsem z vidika gospodarskega učinka in organizacije dela.

Eden izmed glavnih razlogov za spremembe naj bi bila ekonomska razsežnost. Glede na to, da se Slovenija sooča s številnimi izzivi na področju gospodarstva in konkurenčnosti, se postavlja vprašanje, ali je smiselno imeti tako številne dela proste dni, ki lahko vplivajo na produktivnost in delovno učinkovitost.

Še posebej, ko gre za ponedeljek, ki je pogosto obdan z dodatnim prostim časom zaradi velikonočnih praznikov, se postavlja vprašanje, ali ne bi bilo bolj smiselno ta dan izkoristiti za delo in s tem prispevati k gospodarski rasti. Tudi glede na zadnje posege vlade v financiranje zavarovanja duhovnikov in spremembe statusa Cerkve, tovrstna poteza vlade ne bo presenečenje. 

Po drugi strani pa se pojavljajo pomisleki glede odnosa do tradicije in verskega praznovanja in navad ljudi. Velikonočni ponedeljek je za mnoge še vedno pomemben verski praznik in njegovo odvzemanje kot dela prostega dneva bi lahko povzročilo veliko nezadovoljstvo med verniki.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...