Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Velikonočni ponedeljek v hribih (foto: Župnija Senovo)
Velikonočni ponedeljek v hribih | (foto: Župnija Senovo)

Velikonočni ponedeljek ne bo več dela prost dan? (prvoaprilska)

Slovenija | 01.04.2024, 08:51 Rok Mihevc

Bo današnji velikonočni ponedeljek eden zadnjih dela prost? Po naših informacijah se v Sloveniji namreč pojavljajo razprave o morebitni spremembi statusa velikonočnega ponedeljka, kot dela prostega dneva. Glede na aktualno politično ozračje in ekonomske razmere v državi, bo očitno vlada z ukrepi posegla tudi na to področje.

Velikonočni ponedeljek je tradicionalno dela prost dan tudi v Sloveniji, saj gre za pomemben krščanski praznik, ki sledi praznovanju velike noči. Vendar pa so se od časa nove vlade pojavile razprave o smiselnosti ohranjanja tega dela prostega dneva, predvsem z vidika gospodarskega učinka in organizacije dela.

Eden izmed glavnih razlogov za spremembe naj bi bila ekonomska razsežnost. Glede na to, da se Slovenija sooča s številnimi izzivi na področju gospodarstva in konkurenčnosti, se postavlja vprašanje, ali je smiselno imeti tako številne dela proste dni, ki lahko vplivajo na produktivnost in delovno učinkovitost.

Še posebej, ko gre za ponedeljek, ki je pogosto obdan z dodatnim prostim časom zaradi velikonočnih praznikov, se postavlja vprašanje, ali ne bi bilo bolj smiselno ta dan izkoristiti za delo in s tem prispevati k gospodarski rasti. Tudi glede na zadnje posege vlade v financiranje zavarovanja duhovnikov in spremembe statusa Cerkve, tovrstna poteza vlade ne bo presenečenje. 

Po drugi strani pa se pojavljajo pomisleki glede odnosa do tradicije in verskega praznovanja in navad ljudi. Velikonočni ponedeljek je za mnoge še vedno pomemben verski praznik in njegovo odvzemanje kot dela prostega dneva bi lahko povzročilo veliko nezadovoljstvo med verniki.

Slovenija
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...