Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zbor za prihodnost (foto: Boštjan Podlogar / NSi)
Zbor za prihodnost | (foto: Boštjan Podlogar / NSi)

Zbor za prihodnost #video

Novice | 23.03.2024, 08:53 Tone Gorjup

Posrečena dopolnitev četrtkovega shoda Dovolj! na Kongresnem trgu je bil Zbor za prihodnost, ki ga je dve uri pred protestom SDS organizirala v Cankarjevem domu Nova Slovenija. Kot je poudaril predsednik NSi Matej Tonin, so s tem želeli pokazati, da je opozicija enotna pri cilju zamenjave sedanje nesposobne in neoperativne vlade. Tako kot SDS so opozorili na nevzdržno stanje na področjih davkov in javno finančne politike, kmetijstva, zdravstva ter medijev in komuniciranja. Možne rešitve so nakazali strokovnjaki z omenjenih področij.

 

»Oblast se mora zamenjati, saj aktualna vlada uničuje Slovenijo,« je poudaril Tonin. Vladi so želeli, tako kot SDS, sporočiti, da je imajo dosti. Pri tem je NSi to storila skozi skozi vsebino, SDS pa skozi številčnost. Za spremembo oblasti potrebuješ oboje, je dejal Tonin in glede posveta, ki so ga pripravili dejal: »Želimo odgovoriti na naslednje vprašanje, kako izboljšati gospodarsko in davčno okolje, kako končati to zdravniško stavko in ohraniti naš javni zdravstveni sistem, kako oblikovati bolj vitko in učinkovito državno administracijo, predvsem pa tudi kako zaščititi slovenskega kmeta in seveda, kako naj politika komunicira na dostojen način, da bo prinašala več optimizma in veselja.«  

Komunikacijski strokovnjak Dejan Verčič je menil, da vlada nima jasne vizije, jasne strategije in jasnih ciljev. Ocenil je, da bi si morali po vstopu Slovenije v EU in Nato zastaviti nove cilje. Po njegovih besedah je treba govoriti o demografiji, o varnosti, gospodarstvi, kulturi, tudi medijih.

Davčni svetovalec in nekdanji direktor fursa Ivan Simič je ocenil, da bo davčno reformo zelo težko izvesti, saj da se vedno najdejo nasprotniki, ki pa se na davčni sistem ne spoznajo. Zagotoviti bi bilo treba tudi, da se določeno obdobje sistem ne bo spreminjal.

Kardiolog Marko Noč je glede razmer v zdravstvu dejal, bi morali naprej opredeliti cilj - da bolnik pravočasno dobi kakovostno storitev, ki mu jo pokrije zavarovalnica, kamor plačuje prispevek. Poudaril je, da se javno zdravstvo napačno enači z državnim zdravstvom.Član sveta Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Janez Beja je orisal razloge za proteste kmetov po Evropi, pri čemer so slovenski kmetje še v težjem položaju zaradi specifik našega kmetijstva. Poudarja, da se zeleni prehod sliši čudovito – a ne bo dal kvalitetne hrane.

Ekonomist  Janez Šušteršič je bil kritičen, da ni več srednjeročnega proračunskega načrtovanja. Treba bi bilo uvesti merjenje učinkovitosti javnega sektorja in sistem upravljanja, ki bi temeljil na zavezujočih dokumentih, ki bi bili finančno ovrednoteni, in bi bila jasna odgovornost za njihov izvedbo.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...