Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Udeleženci današnje tiskovne konference (foto: Marjana Debevec)
Udeleženci današnje tiskovne konference | (foto: Marjana Debevec)

Skupaj v boju proti raku

Novice | 04.03.2024, 14:54 Marjana Debevec

Začenjamo že 41. Teden boja proti raku. Zveza pristojnih slovenskih društev ga je letos posvetila boju proti kožnemu raku melanomu. Čeprav gre za zelo ozdravljivega raka, če je odkrit dovolj zgodaj, pa vsako leto za njim v Sloveniji še vedno umre 125 ljudi.

Kar 90 odstotkov vseh oblik kožnega melanoma je posledica UV sevanja. Zato strokovnjaki priporočajo predvsem izogibanju soncu. »Nekje med 10.00 in 16.00 se v času, ko je sonce najmočnejše, rajši izognemo soncu, gremo v senco.

Na drugem mestu so mehanski ukrepi, se pravi oblačila, lahko se zavijemo v kakšno ogrinjalo, dobijo se tudi že obleke z dodano UV zaščito, s pokrivali in seveda svetujemo očala zaradi zaščite oči.
Šele na tretjem mestu imamo kozmetične izdelke za zaščito,« je poudarila dermatologinja dr. Katarina Šmuc Berger.

Večje tveganje za nastanek kožnega melanoma imajo ljudje, ki so bili že v otroštvu opečeni z mehurji, tisti, ki se soncu na veliko izpostavljajo v dneh letnega dopusta ter obiskovalci solarijev.

Kaj je znak grde račke?

Strokovnjaki svetujejo enkrat mesečno pregledovanje telesa, pri katerem naj bomo posebej pozorni na asimetrična znamenja, tista, ki spremenijo barvo, ali imajo premer več koz 6 mm.
V zadnjih letih pa se posebej uveljavlja znak grde račke.

»To pa je sprememba na koži, ki je drugačna od vseh ostalih. Se pravi, tudi nekdo, ki ima številna znamenja, ima običajno en tip, mogoče dva tipa znamenj. Če se med njimi pojavi nekaj, kar ni podobno ničemur drugemu na koži, potem temu rečemo znak grde račke.«

Večina kožnih melanomov zahteva preprost kirurški poseg, s katerim pozdravijo skoraj 90 odstotkov bolnikov. Če so po telesu že metastaze, preživi le tretjina bolnikov.

Slovesna zaobljuba učencev

Sicer pa je ta teden namenjen osveščanju ljudi, da bi si bolj prizadevali za preprečevanje raka. Zato so Zvezi slovenskih društev za boj proti raku pripravili več aktivnosti in dogodkov, med katerimi so video posnetek za osnovnošolce, regijska srečanja omenjenih društev in dan odrtih vrat Onkološkega inštituta v Ljubljani.

V petek pa pripravljajo posebno nagradno žrebanje za učence, je pojasnila predsednica omenjene zveze dr. Urška Ivanuš.

»Izžrebali bomo 100 učencev iz vse Slovenije, ki so sodelovali v akciji Življenje je lepo, skrbim za svoje zdravje in podpisali slovesno zaobljubo, da ne bodo prižgali prve cigarete, ali uporabljali kakršnegakoli tobaka. In potem te učence odpeljemo v Gardaland na izlet.«

Med pomembnimi načini zgodnjega odkrivanja raka so na tiskovni konferenci izpostavili predvsem presejalne programe ZORA, SVIT in DORA.

Dvanajst priporočil za preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka
Dvanajst priporočil za preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka © Spletna stran onkološkega inštituta

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...