Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (foto: Marjan Papež)
Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije | (foto: Marjan Papež)

Kmetje: Minister Boštjančič mora v 7. dneh predstaviti konkretne rešitve glede obdavčitve OMD

Kmetijstvo | 20.02.2024, 14:07 Robert Božič

Potem ko se je kmetijska ministrica Mateja Čalušić na pogajanjih s kmeti prejšnji četrtek »zavzela za reševanje stavkovnih zahtev na področju obdavčitev v kmetijstvu,« in za danes napovedala in organizirala sestanek z finančnim ministrom Boštjančičem, je očitno »sklepala račun brez krčmarja« saj se predstavniki Ministrstva za finance na njeno povabilo niso odzvali, razmere ocenjujejo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

»Včeraj popoldne je prišlo sporočilo, da predstavnikov ministrstva za finance ne bo,« pravi predsednik Roman Žveglič, ki sicer vprašanje davkov vidi kot izrazito politično vprašanje.

Če ne bo resnosti, bodo stopnjevali protest

Po neoprijemljivih rezultatih pogajanj prejšnji teden so predstavniki kmetov računali vsaj na resen pristop in obravnavo s strani finančnega ministrstva, ki ga pa niso dočakali. Zato so kmetje finančnemu ministru danes poslali pisno zahtevo za sklic nadomestnega sestanka v roku sedem (7) dni, na katerem pričakujejo »predloge konkretnih rešitev skupaj s časovnico za realizacijo.« Če do tega ne bo prišlo, bodo »stopnjevali protestne aktivnosti.«

Kmetje se zavzemajo za rešitev problemov in zmanjševanje konflikta

»Očitno se ne zavedajo resnosti trenutka, ne samo v stanja v kmetijstvu, ne samo v Sloveniji, ampak v kompletni Evropski uniji,« odpoved sestanka komentira Žveglič in dodaja, da si je kmečka stran želela resnega pristopa, »da ne bi šli v zaostrovanje razmer in v poglabljanje konflikta, ampak k rešitvi problemov in k zmanjševanju konflikta.«

Ni samo dohodnina, gre za 21 količnikov

Pri obdavčitvi OMD plačil gre namreč za politično odločitev, ki je nepravična in nerazumljiva, saj udari po najbolj ranljivih.

»Veliko smo pričakovali (od tega sestanka), tudi imeli smo takšne občutke, da bomo to stvar uredili, kajti res ni pravična ta obdavčitev. Še enkrat povem in poudarjam, da po kalkulacijah, ki jih je dalo narediti Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, je pač v teh hribih težje kmetovati.
Več je stroškov, manj je prirastov. In zato seveda, da imamo te hribe obdelane, da poskušamo te kmetije obdržati pri kmetovanju, se dajejo ta izplačila.«

»In po kalkulacijah imamo te stroške povrnjene med 40 in 60 odstotki in potem gre še polovico tega v osnovo za dohodnino. Ampak to ni samo osnova za dohodnino, vemo, da so to majhne kmetije (ki ne omogočajo preživetja), da v glavnem vsi ti ljudje imajo še kakšno drugo dejavnost, ali imajo pokojnino ali hodijo v službo in potem se jim to vse skupaj prišteje k osnovnim dohodkom in to potem vpliva na 21 količnikov, od otroških dodatkov, štipendij, plačila vrtca, takšnih in drugačnih socialnih prejemkov... Nezadovoljstvo je veliko. In alternativa temu, če se bo to tako nadaljevalo, bo nekmetovanje,« še opozarja Žveglič.

Kmetje zato zahtevajo popolno izvzetje OMD plačil iz obdavčitve, in če do tega ne bo prišlo napovedujejo organizirano stopnjevanje protestnih aktivnosti.

Več boste slišali v oddaji Zelena dežela jutri ob 11.15!

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.