Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Magdalena Gornik (foto: Petra Stopar)
Magdalena Gornik | (foto: Petra Stopar)

Bog na Magdalenino posredovanje uslišuje

Slovenija | 24.02.2024, 11:39 Petra Stopar

Župnijsko cerkev v Sodražici so sinoči napolnili romarji iz domače dekanije in od drugod, ki so se zbrali pri sveti maši ob 128. obletnici smrti Božje služabnice Magdalene Gornik. Pred dobrima dvema letoma se je začel postopek za njeno beatifikacijo in vse od tedaj mnogi prihajajo na njen grob na Goro.

Zbrali smo se, da bi se Bogu zahvalili za življenje in pričevanje, ki nam ga je Božja služabnica Magdalena zapustila z mističnimi darovi in z bogoljubnim življenjem, je dejal ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Sveto mašo je daroval ob somaševanju domačega župnika Franca Bizjaka, postulatorja Francija Petriča ter številnih drugih duhovnikov.

Ko je po Evropi vrelo od tako imenovane pomadi narodov, se je po besedah nadškofa sredi devetnajstega stoletja, avgusta 1848, na Gori nad Sodražico začenjala drugačna pomlad: »Pomlad svetosti, pomlad zvestobe Bogu in pomlad veselega zadoščevanja za grehe bližnjih. Od tega dne se namreč pričenjajo Magdalenina redna zamaknjenja in videnja, ki trajajo vse do njene smrti. Začenja se njeno novo življenjsko poslanstvo: trpeti in klicati k pokori,« je še poudaril nadškof. Po njegovih besedah tudi nas zgled Magdalene Gornik vabi, naj nosimo svojo preizkušnjo trpljenja in tako odpremo srce in življenje za Kristusa, tudi s pomočjo molitve, ki ji je bila sama tako predana.

Nadškof nas je v letošnjem postu povabil, »da se Magdaleni ne priporočamo samo za uslišanja v zvezi s preizkušnjami, ki jih doživljamo v vsakdanjem življenju. Priporočajmo se ji, da bi po njenem zgledu in njeni priprošnji mogli tako odpreti srce in življenje za Kristusa, da bi se v svetem obhajilu v resnici mi spreminjali vanj, da bi predano živeli z njim. Da bi bilo vsako naše sveto obhajilo globoko doživetje Tomaževega izkustva: »Moj Gospod in moj Bog!«

Postulator Petrič pa je razmišljal, kako po 170 in več letih ugotavljamo, da je vabilo te žene še bolj aktualno: »Zanikanje krščanskih vrednot, upadanje vere, duhovno siromašenje, v čemer je Magdalena videla največje zlo za naš narod, se kakor kužna bolezen širijo v našem narodnem tkivu. Zaupamo, da Magdalenina molitev, priprošnja in njeno trpljenje tudi danes prinaša blagoslov in je obenem vabilo, da slišimo njena spodbude, vabila in klice.«

Povedal je, da je prejel že lepo število zahval za uslišanja na priprošnjo Magdalene, kar je zelo pomembno v postopku ugotavljanja njenega slovesa svetosti: »Magdalenina priprošnja je velika in Bog na njeno posredovanje uslišuje, kakor boste brali v letošnji številki glasila Magdalenin glas z Gore. Kar lepo število zahval je objavljenih in vsem, ki ste mi pisali se od srca zahvaljujem. Naj opozorimna nekatere: npr. babica iz Litije se zahvaljuje zato, da so po molitvi zdravniki postavili pravilno diagnozo leto dni stare deklice. Mož iz Grosupljega se zahvaljuje, ker je bila njegova operacija prestavljena in se je to izkazalo za previdnostno. Babica iz teh krajev se zahvaljuje, da se je sin spet vrnil k svojemu otroku. Pa zahvala žene iz Dobrepolja, ki je ozdravljena želodčnega raka ... .«

Po sveti maši je filmski studio Siposh v cerkvi premierno predvajal film z naslovom »Okronana«, ki še bolj približa Magdalenino svetost in nas spodbuja k molitvi za njeno poveličanje. Več o mistikinji z Gore si lahko preberete na spletni strani www.magdalenagornik.com.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.