Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Romarji na grobu Magdalene Gornik (foto: Wikipedia)
Romarji na grobu Magdalene Gornik | (foto: Wikipedia)

Magdalena Gornik kmalu blažena?

Novice | 19.07.2022, 09:37 Marjana Debevec

Na Gori Pri Sodražici bo popoldne škof Franc Šuštar daroval sveto mašo ob obletnici rojstva Božje služabnice Magdalene Gornik. Kongregacija za zadeve svetnikov je novembra lani izdala dovoljenje, da se lahko začne škofijski postopek za njeno beatifikacijo.

Slovenska mistikinja in kandidatka za blaženo se je rodila leta 1835. V svojem življenju je velikokrat doživela mistično smrt. Mnogo je pretrpela, vse pa je prestala z veliko ljubeznijo do Jezusa. Imela je tudi več mističnih pojavov. »To so recimo njena videnja, potem imela je sedem let rane, stigme, celo življenje ji je potem ostala samo rana na prsih, videla je v duše, lahko je prerokovala, znan je tudi pojav levitacije – torej, ko je ležala na postelji se je dvignila in je bila v zraku,« je pojasnil postulator za njeno beatifikacijo mag. Franci Petrič. Magdalena je kar 47 let živela brez vsake hrane, prejemala je le obhajilo.

Vatikan je novembra dovolil, da se začne postopek za njeno beatifikacijo. Petrič je za naš radio pojasnil, da bo skupina petih zgodovinarjev zdaj pregledala vse spise, ki govorijo o Magdaleni. »Čeprav je Martina Kraljič za svojo diplomsko nalogo res naredila veliko delo in preiskala tudi številne župnijske arhive. Na podlagi teh in seveda spisov, ki so v nadškofijskem arhivu, le lahko že ona sama naredila zelo kakovostno delo, ki ga bo pa treba sedaj obogatiti z novimi preiskavami, če se še kaj odkrije. Sem in tja pridemo recimo še do kakšnega dokumenta, ki je zelo zanimiv.«

Sledilo bo še zaslišanje prič. »Priče, ki govorijo o tem, ali je ohranjen sloves svetosti neprekinjeno od njene smrti pa do današnjega dne.« Postulator Franci Petrič zato vabi, da obiščemo Magdalelin rojstni kraj in molimo za njeno beatifikacijo.

Edina ohranjena slika Magdalene Gornik - tako je na veliki petek podoživljala Jezusovo trpljenje in smrt
Edina ohranjena slika Magdalene Gornik - tako je na veliki petek podoživljala Jezusovo trpljenje in smrt © Frančišek Lampe

Novice