Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Protest kmetov, ki so se odpeljali do Murske Sobote. (foto: STA)
Protest kmetov, ki so se odpeljali do Murske Sobote. | (foto: STA)

Prav kmalu vseslovenski protest kmetov?

Slovenija | 22.02.2024, 14:13 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

V več krajih po Sloveniji so potekali protestni shodi kmetov. Na njih so opozarjali na trenutno stanje v kmetijstvu in izpostavili niz zahtev do vladajoče politike, med drugim zaščito kmetijskih zemljišč, prevetritev OMD plačil in zmanjšanje birokracije. Bili so tudi del vseevropskih protestov proti skupni kmetijski politiki.

Protest kmetov v Novem mestu
Protest kmetov v Novem mestu © Andrej Matič

»Traktor ni luksuz, ampak delovni stroj«

»Včasih kmet bil je kralj, zdaj še na lastni zemlji ni gospodar«, »Ko kmeta več ne bo, boste praznih ust zrli in molili v nebo«, »Traktor ni luksuz, ampak delovni stroj« ..., takšne napise na številnih traktorjih je bilo moč prebrati na protestih v Celju, Murski Soboti. Gornji Radgoni in na Ptuju. S seboj so pripeljali tudi gnoj, za katerega pa pravijo, da prihodnjič morda ne bo več na traktorski prikolici.

Kmetje na protestu
Kmetje na protestu

Apelirajo na sindikat, naj napove vseslovenski protest

Kmet Marko Kreft nam je povedal, da se je v Murski Soboti zbralo več kot 150 udeležencev. Kaj pričakujejo? »V prvi luči, da dajo naše nove zahteve na pogajalsko mizo, da se pogajanja premaknejo z mrtve točke. Ker še od lanskega ljubljanskega protesta se nikamor ne premakne. Treba je pospešiti pogajanja. Apeliramo na sindikat, naj napove vseslovenski protest.«

Apeliramo na sindikat, naj napove vseslovenski protest.

Vlada naj si neha izmišljevati

Kmet iz Markišavcev pri Murski Soboti Boris Gumilar je povedal, da ne želijo nikogar ovirati, radi bi le opozorili na to, da mislijo resno. »Zahteve so jasne. Vlada naj si neha izmišljevati in pred subvencijsko kampanjo spreminjati pogoje. Proračunski denar, namenjen za kmetijstvo, naj tudi dejansko pride v kmetijstvo.«

Davčna zakonodaja obremenjuje manjše kmetije

V Šmarjeti pri Celju se je zbralo približno 200 kmetov. Kot je povedal kmet Franc Jagodič, protestirajo zaradi davčne zakonodaje, ki zelo obremenjuje manjše kmetije. »Subvencijo, ki jo prejmejo kmetje, bodo obdavčili 50-odstotno in bo šla v dohodnino, za kmete pa je to nesprejemljivo. Ta obdavčitev bo vplivala še na 21 socialnih transferjev, kar pomeni, da bodo mlade družine in ostareli ostali brez teh transferjev, kmetijsko ministrstvo pa da samo nekaj obljublja.«


Kmetje iz Spodnje Savinjske doline niso protestirali

Protesta pa se niso udeležili kmetje iz Spodnje Savinjske doline. Kot je povedal Rok Sedminek, so se z direkcijo za vode uskladili glede gradnje suhih zadrževalnikov. Povedali so jim, da bodo zgradili štiri zadrževalnike v Žalcu, dva pa v Braslovčah.

Se obeta vseslovenski protest kmetov?

Jagodič pa je medtem napovedal, da bodo zadeve stopnjevali, pri tem pa jih po njegovih besedah podpirata kmetijsko gozdarska zbornica in sindikat kmetov. Povedal je še, da bodo v prihodnjih dneh napovedali vseslovenski večji protest, ki bo mogoče trajal tudi več dni.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.