Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Zdravnika (foto: STA)
Zdravnika | (foto: STA)

Zdravnik: varuh človeka ali njegov rabelj?

Novice | 25.02.2024, 00:52 Marjana Debevec

Medtem ko mediji govorijo o evtanaziji kot o prijazni smrti, pišejo o skupnih odhodih zakoncev s tega sveta, pa pri tem ne omenjajo vloge zdravnikov, ki namesto zaščitnika bolnika postanejo njegovi rablji. O tem je pisal že ustanovitelj logoterapije Viktor Frankl, nedavno pa je med svojim obiskom v Sloveniji o tem spregovoril izvršni direktor Koalicije za preprečevanje evtanazije Alex Schadenberg.

Viktor Frankl je zapisal, da je zdravnik v človeški družbi postavljen samo zato, da pomaga kjer more, in da blaži bolečine, kjer jih mora, da zdravi kolikor more in neguje, kakor hitro jih ne more več zdraviti.

»Če bolniki in njihovi svojci ne bi bili prepričani o tem, da zdravnik to svoje poslanstvo jemlje resno in dobesedno, potem bi bilo zaupanje vanj enkrat za vselej izgubljeno. Bolnik ne bi v nobenem trenutku vedel, ali se mu zdravnik bliža še kot pomočnik ali že kot rabelj,« je poudaril Frankl.

Hipokrat: Ubijanje bi popolnoma spremenilo odnos zdravnika do bolnika

O tej novi vlogi zdravnika, v kateri se znajde, ko družba enkrat uzakoni evtanazijo, je spregovoril tudi Alex Schadenberg, ki je jasno zatrdil, da zdravniki nikoli ne bi smeli biti vpleteni v ubijanje svojih pacientov.

Spomnil je, da je Hipokratova zaprisega nastala daleč pred Kristusovim časom torej pri nasprotovanju ubijanja ljudi z evtanazijo ali samomorom z medicinsko pomočjo ne gre za krščansko ideologijo, kar bi nekateri radi poudarili. Zavedal se je namreč, da bi ubijanje popolnoma spremenilo njihov odnos do bolnikov.

Zdravniki opuščajo svoj poklic

»Čemu zdaj to spreminjamo in do česa bo to pripeljalo? Vse se spremeni, ko ima zdravnik pravico, da te ubije, in to je resnica. To se je zgodilo v Kanadi.

Poleg tega so zdravniki v Kanadi v veliki zadregi, zlasti v moji lastni provinci Ontario. Sicer jim rečejo, da jim ni treba ubijati, vendar pa morajo napotiti osebo na tistega, ki je to pripravljen storiti.
Ne napotijo jih le k drugemu zdravniku, ampak k nekomu, ki jih bo ubil, k morilcu.

Ti zdravniki pa pravijo, da ne bodo ubili svojih pacientov in jih tudi ne bodo napotili k morilcu. Mnogi zdravniki so zdaj v dilemi, saj se sprašujejo, ali sploh ostati v medicini.«

Težave medicinskih sester

Medicinske sestre so še bolj v negotovem položaju, saj večina medicinskih sester dejansko nima nadzora nad medicinskim postopkom. Če zavrnejo sodelovanje pri evtanaziji, jim lahko grozi odpoved službe.

V medicini po Schadenbergovih besedah nisi varen, če imaš zdravnike, ki imajo zakonsko pravico, da te ubijejo. Vse to nakazuje, da je vprašanje končanja življenja večplastno.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.