Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Škof Andrej Glavan (foto: Romarski urad Brezje)
Škof Andrej Glavan | (foto: Romarski urad Brezje)

Škof Glavan: Vsaka žrtev in odpoved rojeva milost

Slovenija | 17.02.2024, 13:17 Petra Stopar

Na prvo postno soboto so na Brezje tradicionalno poromali zdravljeni alkoholiki, njihovi svojci ter podporniki in sodelujoči v akciji 40 dni brez alkohola, katere pobudnica je Slovenska karitas. Škof Andrej Glavan je v pridigi spregovoril o namenu postnega časa ter iskanju virov veselja in povezanosti, o čemer govori letošnje geslo akcije.

»Post, odpoved, molitev, premagovanja so zdravila za naše duhovne bolezni, razvade in zasvojenosti, med temi tudi vaja odpovedi alkoholu, ki je že precej let v našem postnem programu. To naj bi bil izraz naše osebne odpovedi in izraz solidarnosti in duhovne podpore vsem, ki trpijo zaradi te razvade, osebno ali pa v družinah. Vsaka žrtev, vsaka svobodna odpoved nečemu, ne samo slabemu, tudi, če je kaj dobrega, je to žrtev, rojeva milost in pomoč v naših prizadevanjih za dobro,« je dejal škof Glavan.

Začeli smo postni čas, ki je čas spreobrnjenja, poglabljanja odnosa z Bogom po pomnoženi molitvi, prostovoljnih odpovedih in pokori. Znova naj bi očistili srca in se osvobodili samoljubja, se dvignili iz svojih strasti in odprli srca za stiske bližnjih. Ena od prostovoljnih odpovedi je tudi odpoved alkoholu, je menil škof in omenil podatek, da Slovenija spada med države, ki presegajo evropsko povprečje pri porabi čistega alkohola na prebivalca. Spomnil je na molitev, ki je po njegovih besedah prvo sredstvo za spreobrnjenje, drugo sredstvo za to pa je nesebična ljubezen.

Začeli smo postni čas – čas spreobrnjenja, čas poglabljanja odnosa z Bogom, po pomnoženi molitvi, prostovoljnih odpovedih in pokori. Znova naj bi očistili srca in se osvobodili samoljubja, se dvignili iz svojih strasti in odprli svoja srca za stiske bližnjih.

Škof je še dejal, da Bog hoče, da živimo veselo in polno življenje, a da vira veselja ne smemo iskati v nadomestkih, kakršen je lahko alkohol, ampak v zdravih odnosih, ki lahko osmislijo naše življenje. Po maši so navzoči prisluhnili še pričevanjem štirih zdravljenih alkoholikov.

Romanje zdravljenih alkoholikov in svojcev na Brezje
Romanje zdravljenih alkoholikov in svojcev na Brezje © Romarski urad Brezje

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.