Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Nataša Rupena (foto: Maja Morela)
Nataša Rupena | (foto: Maja Morela)

Doma je vel zelo protikrščanski duh, zdaj je avtorica knjige o lepoti vere

Kolokvij | 29.01.2024, 08:34 Maja Morela

V Kolokviju smo se pogovarjali s pisateljico in ilustratorko z zanimivo življenjsko potjo in izkušnjo spreobrnitve v krščanstvo Natašo Rupena. Nedavno je izdala svoj prvi mladinski roman z naslovom Nikoli neznanka. S knjigo želi mladim približati lepoto vere, jim sporočiti, da pri iskanju odgovorov na življenjska vprašanja niso sami.

"Nataša, Bog ne obstaja"

Delo lažje razumemo, če poznamo avtorjevo življenje. In Nataša Rupena nam je zaupala, da se je v svojih študentskih letih spreobrnila. »Prej sem bila ateistka. Krščena sem sicer bila, takoj po rojstvu, ampak nisem bila vzgojena v veri. Pri nas doma je pravzaprav vel zelo protikrščanski duh. Se spomnim trenutka, ko sem kot otrok vprašala, ali Bog res obstaja. Mama ni je rekla, »Nataša, Bog ne obstaja, ker če bi, na svetu ne bil bilo trpljenja.« Te besede sem vzela za svete, kasneje pa sem ugotovila, da je trpljenje beseda, s katero največkrat zanikamo obstoj Boga.«

Pri darovanju je začela jokati

Ključen trenutek spreobrnjena je doživela med študijem v Benetkah, ko se je v iskanju bistva in hrepenenju po nečim večjim znašla v cerkvi in tolažbo iskala v umetnosti. Ampak je ni našla. Kot kamen je obsedela v cerkvi, ko se je začela maša. Pri darovanju je začela jokati. »Takrat sem vedela, da je Jezus tisti, ki sem ga vedno iskala.« Izkušnja spreobrnjenja glavne junakinje Lise v romanu Nikoli neznanka je delno avtobiografska.

O knjigi

Lisa ima odlične pogoje, da v življenju uspe. Pred sabo ima jasen cilj – prevajati in potovati, pri tem pa jo podpira vsa družina. Po polomu na študiju v Ljubljani, neprijetni izkušnji na seminarju v Italiji in predvsem na koncertu, na katerem spozna čudaškega violinista, njena prepričanja zrušijo. S pomočjo ljudi, ki ji prihajajo naproti, začne na novo odkrivati lepoto medsebojnih odnosov in si odgovarjati na najpomembnejša življenjska vprašanja.

Več o knjigi tukaj. Prijetno branje!

Kolokvij
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.