Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Šola AMS ob obisku ministra Arčona leta 2022 (foto: karitas.si)
Šola AMS ob obisku ministra Arčona leta 2022 | (foto: karitas.si)

Pomagajmo slovenski šoli Antona Martina Slomška v Argentini

Slovenci po svetu | 21.01.2024, 20:57 Matjaž Merljak

Slovenska Karitas v posebni akciji zbira finančno pomoč za slovensko osnovno šolo Antona Martina Slomška v Mendozi v Argentini. To je edina slovenska šola v Latinski Ameriki, njeno delovanje je zaradi krize v državi negotovo. Starši ne zmorejo več plačevati šolnine, šola je namreč zasebna in mora sredstva v celoti zagotoviti sama. Več sta nam povedala pravni zastopnik šole in častni konzul RS v Mendozi Jožef Šmon in strokovna sodelavka Slovenske Karitas Jana Lampe.

Šola Antona Martina Slomška je bila ustanovljena leta 2010, naslednje leto pa je začela z delovanjem. Ustanovila jo je fundacija SLO, v kateri so združeni rojaki, ki želijo za svoje potomce ohranili slovensko zavest, slovenski jezik, kulturo ... Gre za rojake, ki so se rodili že v Argentini in so potomci povojnih beguncev. Seveda tudi v Mendozi deluje sobotna slovenska šola, kakor jo poznamo iz Buenos Airesa in v kateri poučujejo verouk, slovenski jezik, petje in ostalo. Vsi otroci, ki hodijo v šolo Antona Martina Slomška, ki je zasebna, obiskujejo tudi slovensko sobotno šolo. Program šole je potrjen s strani Argentine, torej v njej poučujejo iste predmete, kot v drugih argentinskih osnovnih šolah, dodatno pa še slovenski jezik, kulturo, verouk, književnost, umetnost, glasbo, šport in verouk. Učitelji so Slovenci oz. iz slovenskih družin. V minulem šolskem letu – zdaj so v Argentini počitnice - je šolo obiskovalo 125 otrok, poučuje jih 20 učiteljev, na šoli je še pet drugih delavcev.

Šola je ves čas delovala v okviru finančnih zmožnosti. Tako so začeli z vrtcem in kasneje dodajali razrede. V velikih težavah pa se je znašla lansko leto, saj je v Argentini velika inflacija - do novembra je bila letna inflacija 170-odstotna, decembra pa 25,5-odstotna. Tako starši ne morejo plačevati šolnine, nekateri so jo lahko plačali le delno. Negotov je tudi pogled v prihodnost, saj ne vedo, kaj bo prinesel nov predsednik vlade. Rojake v Argentini torej skrbi, ali bo slovenstvo ostalo za prihodnja leta in desetletja.

Finančnih virov s strani države Argentine ta šola ne prejema. Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu jih je v letu 2023 podprl s 11.000 evri. Tudi letos bodo zaprosili urad za podporo, vendar to za vse leto niso dovolj.

Z zadnjimi močmi prosijo za finančno pomoč domovino Slovenijo, podjetja in posameznike, ki bi jim pomagali v tej težki situaciji. Za mesečno delovanje šole bi potrebovali približno 3800 evrov - kliknite.

K povezovanju Slovencev, ki so v Mendozo prišli leta 1948 in imajo od leta 1962 svoj dom, največ pripomore navzočnost slovenskega duhovnika, ki vsako nedeljo daruje sveto mašo, po njej pa je še srečanje. Delujejo tudi pevski zbor (lani je imel 75-letnico), slovenski oktet (lani je praznoval 25-letnico) in mladinska organizacija, močna je tudi planinska dejavnost. Slovenci skrbijo za kočo, ki nosi ime po slovenskem duhovniku Jožetu Kastelicu.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju