Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
P. Polikarp (foto: Svetišče Brezje)
P. Polikarp | (foto: Svetišče Brezje)

V 101. letu je v Jezusovo in Marijino naročje odšel p. Polikarp

Cerkev na Slovenskem | 29.01.2024, 18:16 Rok Mihevc

Ob 17. uri se je v ponedeljek, 29. januarja 2024, preselil v Jezusovo in Marijino naročje pater Polikarp Brolih, poroča Facebook profil Svetišče Brezje. Umrl je v 101. letu starosti, še decembra je pri Mariji Pomagaj ljubljanski nadškof Stanislav Zore daroval zahvalno sveto mašo ob njegovem 100. rojstnem dnevu.

Pater Polikarp Brolih se je rodil 5. decembra 1923 v Zgornji Beli, v župniji Preddvor. Pri krstu so mu dali ime Anton. Ko je 1. septembra 1939 vstopil v noviciat Slovenske frančiškanske province sv. Križa je dobil ime Polikarp. Leto noviciata je preživel v Kamniku, čas študija, vojn in nekaj kaplanskih let pa v Ljubljani-Center, do leta 1951. Slovesne zaobljube je naredil 1. januarja 1949 in 18. decembra istega leta prejel mašniško posvečenje po rokah škofa Antona Vovka. Med letoma 1974 in 1983 je bil provincialni minister Slovenske frančiškanske province sv. Križa, za provinciala je bil izvoljen ponovno med letoma 1992 in 1998.

Prisluhnite p. Polikarpu v oddaji Vstani in hodi. 

 

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.