Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
p. Polikarp Brolih (foto: www.marija.si)
p. Polikarp Brolih | (foto: www.marija.si)

100 let p. Polikarpa Broliha, najstarejšega frančiškana v Sloveniji

Slovenija | 05.12.2023, 13:17 Alen Salihović

Danes 100. rojstni dan praznuje p. Polikarp Brolih. Ob častitljivem jubileju je bila v baziliki Marije Pomagaj sveta maša. Pri slovesni zahvalni sveti maši se je zbralo veliko duhovnikov, sobratov p. Polikarpa, njegovih sorodnikov in številnih vernikov, ki jim je p. Polikarp blizu. Somaševanje je vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ob njem so med drugimi somaševali: upokojeni novomeški škof Andrej Glavan, p. Marjan Čuden, provincial, p. Robert Bahčič, rektor bazilike Marije Pomagaj ter p. Krizostom Komar, gvardijan Frančiškanskega samostana Brezje. Somaševal je tudi jubilant p. Polikarp Brolih. V uvodu v sveto mašo je prisotne pozdravil p. Krizostom Komar.


Pater Polikarp Brolih se je rodil 5. decembra 1923 v Zgornji Beli, v župniji Preddvor. Pri krstu so mu dali ime Anton. Ko je 1. septembra 1939 vstopil v noviciat Slovenske frančiškanske province sv. Križa je dobil ime Polikarp. Leto noviciata je preživel v Kamniku, čas študija, vojn in nekaj kaplanskih let pa v Ljubljani-Center, do leta 1951. Slovesne zaobljube je naredil 1. januarja 1949 in 18. decembra istega leta prejel mašniško posvečenje po rokah škofa Antona Vovka. Med letoma 1974 in 1983 je bil provincialni minister Slovenske frančiškanske province sv. Križa, za provinciala je bil izvoljen ponovno med letoma 1992 in 1998.

Več o slovesnosti.

"Po službovanju v Nazarjah je leta 2007 prišel na Brezje k Mariji Pomagaj, kjer je še danes. Kljub visoki starosti nas vse, ki smo po milosti Božji deležni bližine p. Polikarpa, vsak dan znova navdaja z veseljem in razveseljuje s svojimi iskrivimi odgovori," so zapisali na spletni strani marija.si.

V posebni spominski knjigi visokih gostov frančiškanskega samostana Brezje je p. Polikarp leta 1993 zapisal: »Brezje, ta lepi kraj v deželi pod Triglavom, naj vedno močneje razliva in podarja mir dušam in upanje srcem, ki z vero in hrepenenjem prihajajo k Mariji Pomagaj. Frančiškovi bratje pa naj v ponižni ljubezni uresničujejo Jezusovo naročilo o služenju vsem.«

“Vsi smo vedno v Božjih rokah,” je uvodoma v pridigi dejal ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. In nadaljeval: “To je tudi življenjsko prepričanje patra Polikarpa, vedno v Božjih rokah. To je kot odnos zaupanja, ki ga je živela Marija. Tudi v Kani Galilejski. Biti v Božjih rokah.
Prvo povabilo danes je, da začnemo živeti v Božjih rokah. Svet okoli nas je lahko kakorkoli, ampak mi smo v Božjih rokah. Drugo današnje sporočilo je vera. Tista vera, ki stori, kar Bog reče. Tudi to je sporočilo Kane Galilejske; napolnili so vrče z vodo in niso pričakovali vina. Za čudež je potrebna vera. Tudi apostol Peter na začetku poti za Jezusom reče, Gospod vso noč smo lovili, a nič ujeli. On kot ribič bo pa res vedel, kje loviti. A na Gospodovo besedo vrže mreže še enkrat in takrat ulovi ribe. To je vera, ki govori tudi takrat, ko se zdi, da vsi razlogi govorijo prosti. Vsak zakrament je delitev vere, naše osebne, duhovnikove, ki se deli na tiste, za katere mašujemo. Naredimo to vedno z vero. Pater Polikarp je vedno dejal, kako je pomembno, da bi bil Jezus bolj poznan in bolj ljubljen. In Jezus je po njem bil poznan. Danes se ob patru Polikarpu učimo zaupanja, da bomo svetu prinašali resnično podobo Jezusa Kristusa. Naj po nas ljudje spoznavajo Božjo ljubezen.”


Ob zaključku svete maše, v kateri je aktivno sodeloval tudi p. Polikarp so za njegov častitljivi jubilej zapeli zahvalno pesem. Sledila so voščila, najprej je p. Polikarpu voščil provincial p. Marjan Čuden, ki mu je tudi izročil blagoslov papeža Frančiška. Patru Polikarpu so voščili tudi njegovi sorodniki.

Vir: Marija Pomagaj

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Novice
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...