Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Cesta, ki so jo poskodovali potresi v Hakuiju. (foto: STA)
Cesta, ki so jo poskodovali potresi v Hakuiju. | (foto: STA)

Število žrtev potresa na Japonskem naraslo na 64

Novice | 03.01.2024, 09:03 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Število smrtnih žrtev ponedeljkovega niza rušilnih potresov na Japonskem, med katerimi je najmočnejši imel magnitudo 7.6, je naraslo na 64, danes poroča japonska tiskovna agencija Kyodo. Reševalci medtem nadaljujejo iskanje pogrešanih in odpravljajo posledice potresa, pri čemer jih ovirajo padavine. Vremenoslovci opozarjajo na možnost nadaljnjih zemeljskih plazov.

Okoli polovico smrtnih žrtev so zabeležili v mestu Wajima, kjer je po potresu izbruhnil obsežen požar, so sporočili iz prefekture Ishikawa.

Iskanje preživelih, ujetih v ruševinah, se medtem nadaljuje. Pri tem po poročanju britanskega BBC sodeluje okoli tisoč reševalcev. "Pri iskanju in reševanju žrtev nesreče tekmujemo s časom," je poudaril japonski premier Fumio Kishida po sestanku s pristojnimi za odziv na naravne katastrofe. Dodal je, da imajo reševalci težave pri dostopu do severa polotoka Noto.

Dejal je tudi, da je potres povzročil zelo veliko gmotno škodo.

Po potresu je še vedno brez oskrbe z električno energijo okoli 33.000 gospodinjstev. Številna mesta so tudi brez tekoče vode.

Žarišče najmočnejšega potresa z magnitudo 7,6 je bilo na polotoku Noto 505 kilometrov severozahodno od Tokia, kjer so potresne sunke čutili milijoni prebivalcev. Sledilo je še več deset potresov, med njimi številni močni.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.