Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Cesta, ki so jo poskodovali potresi v Hakuiju. (foto: STA)
Cesta, ki so jo poskodovali potresi v Hakuiju. | (foto: STA)

Število žrtev potresa na Japonskem naraslo na 64

Novice | 03.01.2024, 09:03 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Število smrtnih žrtev ponedeljkovega niza rušilnih potresov na Japonskem, med katerimi je najmočnejši imel magnitudo 7.6, je naraslo na 64, danes poroča japonska tiskovna agencija Kyodo. Reševalci medtem nadaljujejo iskanje pogrešanih in odpravljajo posledice potresa, pri čemer jih ovirajo padavine. Vremenoslovci opozarjajo na možnost nadaljnjih zemeljskih plazov.

Okoli polovico smrtnih žrtev so zabeležili v mestu Wajima, kjer je po potresu izbruhnil obsežen požar, so sporočili iz prefekture Ishikawa.

Iskanje preživelih, ujetih v ruševinah, se medtem nadaljuje. Pri tem po poročanju britanskega BBC sodeluje okoli tisoč reševalcev. "Pri iskanju in reševanju žrtev nesreče tekmujemo s časom," je poudaril japonski premier Fumio Kishida po sestanku s pristojnimi za odziv na naravne katastrofe. Dodal je, da imajo reševalci težave pri dostopu do severa polotoka Noto.

Dejal je tudi, da je potres povzročil zelo veliko gmotno škodo.

Po potresu je še vedno brez oskrbe z električno energijo okoli 33.000 gospodinjstev. Številna mesta so tudi brez tekoče vode.

Žarišče najmočnejšega potresa z magnitudo 7,6 je bilo na polotoku Noto 505 kilometrov severozahodno od Tokia, kjer so potresne sunke čutili milijoni prebivalcev. Sledilo je še več deset potresov, med njimi številni močni.

Novice
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...