Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Posledice niza potresov na Japonskem (foto: X #JapanEarthquake)
Posledice niza potresov na Japonskem | (foto: X #JapanEarthquake)

Po nizu močnih potresov na Japonskem izdali opozorilo pred cunamijem

Svet | 01.01.2024, 14:42 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Japonsko je danes stresel niz potresov. Najmočnejši med njimi je imel magnitudo 7,6, zaradi česar so oblasti za zahodno obalo osrednjega otoka Honšu izdale opozorilo pred cunamijem. Epicenter je bil na polotoku Noto, 505 kilometrov severozahodno od Tokia, kjer so potresne sunke čutili milijoni prebivalcev, STA navaja tuje tiskovne agencije.

Oblasti so vzdolž zahodne obale najštevilčnejšega in največjega japonskega otoka Honšu izdale opozorilo pred valovi v višini do pet metrov, BBC pa poroča, da so grožnjo pred velikim cunamijem pred pol ure že znižali, a še vedno prebivalce prosijo, da ostanejo evakurani na višje ležeče kraje. Opozorila pred visokimi valovi veljajo tudi za daljni vzhod Rusije in vzhodno obalo Korejskega polotoka.

Iz krajev v bližini epicentra prihajajo prvi posnetki in poročila o gmotni škodi, v ruševinah objektov je po zadnjih podatkih ujetih najmanj šest ljudi, poroča britanski BBC.

Odgovorni so prebivalce obalnih krajev, kjer ponekod že poročajo o valovih v višini 1,5 metra, pozvali, naj se nemudoma evakuirajo.

V bližini epicentra je bil prekinjen železniški promet, prav tako so zaprte avtoceste. Okoli 33.500 gospodinjstev je ostalo brez elektrike, še navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih japonskega meteorološkega urada je otočje danes skupno streslo 21 potresov z magnitudo nad 4,0.

Japonsko redno prizadenejo potresi, zato ima stroge gradbene predpise, ki zagotavljajo, da stavbe zdržijo močne tresljaje. Vseeno pa je v državi še vedno živ spomin na potres leta 2011, ki je sprožil smrtonosni cunami in jedrsko nesrečo v Fukušimi. Vlada je danes sporočila, da ne beležijo težav pri delovanju nukleark.

Svet
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...