Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
4. skupna večerna molitev (foto: Tamino Petelinsek)
4. skupna večerna molitev | (foto: Tamino Petelinsek)

Br. Matthew: »Mar ne bi mir med nami pomenil več upanja za mir v svetu?«

Duhovnost | 01.01.2024, 08:52 Robert Božič

»Rad bi vas torej povabil, da se v svojih opankah podate na pot kot romarji miru in da začnete že z nocojšnjo molitvijo za mir v vaših župnijah gostiteljicah,« je včeraj zvečer, tisoče mladih zbranih v Stožicah »v svet poslal« prior taizejske skupnosti br. Matthew.

Četrti in zadnji nagovor je zasnoval ob liku apostola Tomaža, njegovem dvomu in veri, ki jo je sprožilo srečanje z Vstalim, opozoril pa je tudi na pomen sinode v Katoliški cerkvi. V nadaljevanju navajamo nekaj utrinkov iz nagovora in vabimo, da mu v celoti prisluhnete na posnetku.

Si pripravljen?

»To je naše zadnje večerno srečanje v Ljubljani. Čas je, da vsak izmed nas razmisli, kako bo uresničil, kar je odkril v teh dneh. Kaj nam pomeni biti skupaj na poti v današnjem svetu? Včeraj ko sem govoril o našem romanju zaupanja na Zemlji, sem vas vprašal, kakšne odgovornosti ste poklicani prevzeti v svojih državah, v družbi in Cerkvi? Smo pripravljeni nameniti čas tako molitvi kot iskanju poti za krepitev zaupanja in razumevanja. Na kakšne načine lahko sodelujemo v skupnostih, ki že obstajajo v Cerkvi ali v širši družbi?«

Evropsko srečanje mladih 2023 - Mladi z taizejskimi brati pred znamenitim križem
Evropsko srečanje mladih 2023 - Mladi z taizejskimi brati pred znamenitim križem © Marjana Debevec

Nismo izgubjeni!

»Ko vidimo različne situacije, nasilja v naših družbah, vojne in spopade v bližnji ali daljni okolici, ko slišimo krik Zemlje, Božjega ranjenega Stvarstva, katerega del je tudi naša ranjena človeška družina, se pogosto počutimo izgubljene. Vse je povezano. Naše hrepenenje po miru je tesno povezano s klicem, da varujemo Stvarstvo. Včasih ne vemo več, kam naj se obrnemo, in lahko se celo vprašamo, kje je Bog ob vsem tem. Toda ali se niso tako počutili tudi Jezusovi prijatelji? Ko je Jezus umrl na križu? Vanj so položili vse svoje upe, na koncu pa so le redki ostali z njim.«

Evropsko srečanje mladih 2023 - 4 moolitev v Stožicah
Evropsko srečanje mladih 2023 - 4 moolitev v Stožicah © Marjana Debevec

Hoditi skupaj

»V pismu 2024 boste našli pregovor ljudstva iz vzhodne Afrike. »Dolga pot se zdi kratka, kadar hodimo skupaj.« Smo pripravljeni hoditi skupaj z drugimi. Jezus vsem, ki zaupajo vanj, čeprav ga niso videli, obljublja svoje veselje. Torej je veselje ponujeno tudi vsakemu izmed nas, če zaupamo. In to veselje se še krepi, ko smo skupaj na poti. To pot si delimo z mnogimi. V teh dneh ste to odkrili.«

Kako lahko mladi sodelujejo na sinodalni poti?

»Iz povabila papeža Frančiška je jasno, da je dobrodošel prispevek kristjanov vseh tradicij. Smo pripravljeni hoditi po isti poti? Če to zmoremo, potem lahko kot kristjani skupaj dosežemo spremembe. Kot kvas v testu. Mar ne bi mir med nami pomenil več upanja za mir v svetu? Smo se pripravljeni v času do naslednjega evropskega srečanja v Talinu podati na pot kot romar miru in tako nadaljevati naše romanje zaupanja na Zemlji?

Tezejski križ
Tezejski križ © Tamino Petelinsek

Mladi iz vsega sveta, zbrani na novoletnem srečanju, so silvestrovali po župnijah gostiteljicah, kjer so pripravili "festival narodov". Danes jih po bogoslužju v župniji gostiteljici čaka kosilo pri gostiteljskih družinah, nato pa se bodo odpravili domov.

Duhovnost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.