Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Tiskovna konferenca (foto: Marjana Debevec)
Tiskovna konferenca | (foto: Marjana Debevec)

Če bi na Bližnjem Vzhodu namesto nafte imeli solato ...

Novice | 28.12.2023, 14:40 Marjana Debevec

Umetno inteligenco in vprašanja, ki jih odpira, zanimajo tudi Cerkev. Zato je papež poslanico za svetovni dan miru namenil povezavi med umetno inteligenco in mirom. Slovenski prevod poslanice sta dopoldne predstavila ljubljanski nadškof Stanislav Zore in tajnica Slovenske škofovske konference s. Mojca Šimenc.

Na vprašanje, kaj storiti za mir v današnjem svetu, je s. Mojca Šimenc navedla predvsem pomen preventivnega delovanja, pa tudi uporabe prisilnih sredstev, kot je kaznovanje, kadar je to potrebno. Je pa za gradnjo miru po njenem potreben čas.

»Miru ne dosežemo od danes na jutri, ampak gre za dolgotrajne procese. Potem je treba razumeti realnost, zato da v tisti določeni realnosti sprožamo mirotvorne procese. Treba je tudi razumeti, da je mir mnogo več, kot pa samo seštevek posameznih dejavnosti, ki jih mi v ta namen delamo.

Na koncu pa je treba vedno verjeti, da je edinost vedno močnejša od spora, bolj nagovorljiva,« je prepričana s. Mojca Šimenc.

Nadškof Stanislav Zore pa nas je takole izzval: »Ali si predstavljate koliko vojn bi bilo, če recimo na Bližnjem Vzhodu, v Arabskem svetu ne bi bilo nafte, ampak bi tam rasla solata?«.

Med razlogi je za vojne na nadškof najprej omenil pohlep. Papež nas po njegovih besedah opozarja, da je treba v življenju znati postavljati tudi meje in znati sprejemati lastne omejitve. Odpovedati se moramo namreč temu, da bi bogatili na račun drugega.

Sodelujoči na današnji tiskovni konferenci
Sodelujoči na današnji tiskovni konferenci © Marjana Debevec

Seveda imajo pomembno vlogo pri tem tudi svetovni voditelji, vendar je dragocen delež vsakega od nas. »In zato je tudi morda vprašanje za vsakega izmed nas: Kaj lahko jaz v konkretnem življenjskem okolju – bodisi tem bivanjskem, znotraj družine, znotraj soseske, ali pa v poklicnem – storim za to, da bo več miru na svetu?.«

Papež sicer svojo tokratno poslanico namenja izzivom umetne inteligence in nas vabi k odprtemu dialogu. Po njegovih besedah ni dovolj domnevati, da bodo tisti, ki načrtujejo algoritme in digitalne tehnologije, delovali etično in odgovorno. Zato je treba ustanoviti organizme, pristojne za preučevanje etičnih vprašanj.

Več pa boste lahko slišali na svetovni dan miru 1. januarja.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.