Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež Frančišek pri angelusu (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek pri angelusu | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež na god mučenca Štefana povabil k molitvi za mir v Siriji, Gazi in Ukrajini.

Papež in Sveti sedež | 26.12.2023, 15:28 Tone Gorjup

Papež Frančišek je pri opoldanski molitvi z okna Apostolske palače v Vatikanu spomnil na zgled prvega mučenca sv. Štefana. Njegovo pogumno pričevanje za Jezusa je privedlo do čudeža vere, do spreobrnjenja Savla, ki je bil med tistimi, ki so Štefana kamnali. Papež je še dejal, da želi biti blizu preganjanim krščanskim skupnostim in povabil k molitvi za mir v Siriji, Gazi in Ukrajini.

Štefanovo mučeništvo

Pred molitvijo Angelovega češčenja je papež Frančišek spregovoril o junaškem pričevanju svetega Štefana. Bil je mož pol vere, predan službi ubogim. Neustrašeno je stopil pred množico ljudi, jim z velikim navdušenjem in pogumom govoril o Jezusu ter jim očital da so ga, namesto, da bi ga sprejeli, izdali in umorili. Zato so ga njegovi preganjalci pod vodstvom Savla neusmiljeno kamnali do smrti.

Milost, ki spreminja srce

V nadaljevanju je papež pokazal na velik razkorak med Savlom in Štefanom. Preganjalec in preganjani; na eni strani nepopustljivi farizeji, zazrti v črko postave, na drugi pogumen mlad kristjan, obsojen na smrt. A vendar je med mladeničema močna nevidna vez. Z njo je že takrat Gospod po Štefanovem pričevanju pripravljal Savlovo srce na spreobrnjenje, trenutek, ko bo postal apostol Pavel. Medtem ko Štefan v junaški veri, molitvi in odpuščanju daruje svoje življenje, je v Savla vsajeno skrito seme, ki bo počasi spremenilo njegovo trdo srce; smrt mučenca bo obrodila sadove.

Tudi sodobni mučenci obrodijo sadove

Papež se je ustavil pri današnjih mučencih, kristjanih, ki so preganjani zaradi vere in s svojim trpljenjem in smrtjo pričujejo za Jezusa. Spomnil je na tiste, ki so na različne načine kaznovani, ker so se odločili za zvestobo evangeliju, zvestobo Gospodu in svojemu poklicu, medtem ko jih svet zasmehuje in ravna povsem drugače: »Tako kot takrat, seme njihovih žrtev, za katero se zdi, da umre, vzklije in obrodi sadove, ker Bog po njih še naprej dela čudeže, spreminja srca in rešuje ljudi.«

Kaj smo pripravljeni storiti mi!

Papež nas je spodbudi, naj se vprašamo, kakšen je naš odnos do vernikov po vsem svetu, ki tudi danes trpijo in umirajo za vero. Prav je, da jih v njihovem trpljenju in umiranju podpiramo z molitvijo. Obenem je to priložnost, da preverimo, kaj smo mi pripravljeni storiti za življenje po evangeliju. Ali verjamemo, da bo seme obrodilo sadove, čeprav sadov včasih dolgo ne vidimo? Ob koncu nagovora je prosil Marijo, Kraljico mučencev, naj nam pomaga pričevati za Jezusa.
Po opoldanski molitvi je papež Frančišek dejal, da je na praznik svetega Štefana, prvega mučenca blizu krščanskim skupnostim, ki so zatirane ter moli za mir v Siriji, Gazi in Ukrajini.

Trpeče in preganjanje je spodbudil, naj vztrajajo v ljubezni do vseh ter si prizadevajo za mir, pravičnost in enakost vseh. Priporočil jih je svetemu Štefanu s prošnjo, da bi zavladal mir med v vojni razdeljenimi narodi. Spomnil je na strahote vojne, ki jih lahko spremljamo prek medijev. Dejal je: »Bili smo priča vojni v Siriji; zdaj gledamo dogajanje v Gazi. Mislimo na trpečo Ukrajino. Puščava smrti!« Kot je dodal, si ljudje želijo miru in vse povabil k molitvi in delu za mir.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.