Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Jaslice na Trgu sv. Petra, Vatikan (foto: Dicastero per la Comunicazione)
Jaslice na Trgu sv. Petra, Vatikan | (foto: Dicastero per la Comunicazione)

Kakšne jaslice so letos na Trgu sv. Petra v Vatikanu?

Svet | 24.12.2023, 16:00 Alen Salihović Vatican News

Pred osemsto leti je sveti Frančišek Asiški postavil prve jaslice. In zato ob letošnjem božiču Trg svetega Petra krasijo jaslice iz doline Rieti. Božično drevo pa so pripeljali iz piemontske doline Maira v občini Macra, pišejo na spletni strani Vatican News. Tradicionalna otvoritvena slovesnost jaslic s prižigom luči je bila 9. decembra.

Trg svetega Petra se je spremeni v mali Greccio, kjer je ob jaslih, poleg vola in osla, postavljeno le nekaj figur: tisti, ki so uresničili željo Asiškega ubožca, na primer plemič Giovanni Velita in njegova žena Alticama, trije Frančiškovi bratje in nekaj pastirjev. Prve žive jaslice v zgodovini je opisal Tomaž iz Celana. In temu opisu so sledili ustvarjalci letošnjih jaslic v Vatikanu. V središču prizora je freska v jami v Grecciu, pred katero manjši brat obhaja mašo v navzočnosti svetega Frančiška, ki v rokah drži Dete. Ob njem so še Marija in Jožef ter vol in osel, pišejo na Vatican News.

Struktura spominja na skalo svetišča Greccio s simboličnim objemom kolonade na Trgu svetega Petra in je postavljena na osmerokotno osnovo v spomin na osemsto let od prvih jaslic. Zraven je kotanja, v kateri teče reka Velino s svojimi vodami, ki segajo od Rietske doline do Rima. Voda prav tako spominja na Hvalnico stvarstvu in na tisočletno zgodovino doline, tako bogate z vodami. Uprizorjena bodo tudi štiri frančiškanska svetišča in mesto Rieti, še dodajajo.

Jaslice so izdelali poklicni obrtniki, ki so sledili zasnovi jaslic umetnika Francesca Arteseja. Liki v naravni velikosti so izdelani iz poslikane terakote, oblačila pa so tipična za 13. stoletje.

V dvorani Pavla VI. je Jezusovo rojstvo uprizorjeno v mozaiku iz beneškega stekla

Pred Detetom Jezusom sta sveti Frančišek in sveta Klara, ki sicer ni bila prisotna pri upodobitvi prvih jaslic v Grecciu, a simbolizira ženski element frančiškanstva.

Jezus je zavit v belo tkanino, medtem ko se modra sled spušča navzdol in obdaja svetega Frančiška, ki kleči z odprtimi rokami. Ta po zamisli umetnikov predstavlja vodo, vir življenja. Za svetnikom stoji sveta Klara, ki ima obraz na pol prekrit s skoraj črno tančico, oblečena pa je v temno vijolično redovno oblačilo klaris. Zdi se, da Klarine roke počivajo na svetem Frančišku.

Svetniški siji so upodobljeni v različnih barvah, s čimer je poudarjena različna vloga oseb. Prozorne in neprosojne ploščice iz beneškega stekla z ravnim robom iz rumenega zlata imajo Dete Jezus, Marija in Jožef, pri svetem Frančišku in sveti Klari pa je rob bele zlate barve. Marija nosi modro ogrinjalo z zvezdami v notranjosti, ki predstavljajo neskončnost, njena obleka pa je rdeča. Marijine roke držijo Jezusa, da bi ga predstavile svetu. Sveti Jožef je oblečen v oblačila zemeljske barve. Mozaik je delo umetnika Alessandra Serene iz Spilimberga (Pordenone), še pišejo.

Božično jelko krasijo tudi planike

Bela jelka, ki letos krasi Trg svetega Petra, je visoka skoraj 25 metrov. Pripeljali so jo iz visokogorske alpske doline, ki je dobila ime po potoku, ki teče skozi njo: Maira v občini Macra na severozahodu Italije, kjer v prostranih gozdovih raste na stotisoče avtohtonih rastlin, ki rastejo druga ob drugi. Občini Macra je uspelo postati stičišče med spodnjo in zgornjo dolino reke Maire. Občina leži na nadmorski višini 875 metrov in jo sestavlja 17 zaselkov in vasi. Nastala je leta 1928 z združitvijo občin Alma in Albaretto, ki sta bili kot samostojni občini ustanovljeni leta 1602. In prav od župljanov Albaretta – gre za peščico prebivalcev, ki so ponosni na svojo tradicijo in zavzeti za njeno oživljanje –je prišla pobuda, da Vatikanu podarijo božična drevesa. Gre za dejanje, s katerim želi majhna skupnost vernikov izraziti svojo bližino svetemu očetu.

Posebnost je okrasitev jelke, ki je znamenje skrbi za skupni dom, v duhu okrožnice Laudato si' papeža Frančiška. Božično drevo krasi na tisoče planik, ki jih je prispevalo podjetje Piumatto Edelweiss iz kraja Villar San Costanza. Planike, ki so značilne za dolino Maira, simbolizirajo sneg. Planike v svojem naravnem stanju živijo na nadmorski višini nad 1800 metri. Podjetje, ki si prizadeva za varstvo okolja, pa jih goji na ravnini, ne da bi pri tem ogrožalo tiste v naravnem okolju, s čimer prispeva k njihovemu ohranjanju in zaščiti.

Božično drevo in jaslice bodo na Trgu svetega Petra je na ogled do 7. januarja, ko bomo obhajali praznik Jezusovega krsta.

Vir: Vatican News

Svet, Papež in Sveti sedež, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju