Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
68. Slovenski dan (foto: Svobodna Slovenija)
68. Slovenski dan | (foto: Svobodna Slovenija)

Jezik je pesem, pesem je domovina

Slovenci po svetu | 17.11.2023, 11:51 Matjaž Merljak

Geslo največjega letnega praznika slovenske skupnosti v Buenos Airesu v Argentini so besede dr. Tineta Debeljaka, ki se je rodil pred 120-imi leti. Slovenski dan je imel zaporedno številko 68, letos pa je potekal v Slomškovem domu, ki je hkrati obeležil 62-letnico.

Častna gostja letošnjega Slovenskega dne je bila državna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar. Med gosti iz Slovenije je bil še pevski zbor Motiv iz Nove Gorice. Zato je nekaj vtisov za našo oddajo zaupal zborovodja Miran Rustja [prisluhnite posnetku od 20.24 naprej]. Članica in odbornica Slomškovega doma - slednji je namreč praznovanje pripravil v sodelovanju z Zedinjeno Slovenijo - Mariana Poznič nam je povedala, da je bil gost tudi idrijski župnik Marko Rijavec, ki je pridigal pri sveti maši, ki jo je daroval domači dušni pastir Franci Cukjati.

Celodnevno pestro dogajanje v nedeljo, 29. oktobra 2023, ki je privabilo blizu sedemsto rojakov, se je začelo z dviganjem slovenske in argentinske zastave, sledila je slovenska sveta maša. Odprli so tudi razstavo umetnic Slomškovega doma in razstavo z naslovom Nesnovna kulturna dediščina Slovenije.

Nastop zborov
Nastop zborov © Svobodna Slovenija

Tradicionalnemu slovenskemu kosilu je sledilo druženje ob pesmi in plesu. V okviru odlično pripravljenega kulturnega programa so se predstavili Pevski zbor San Martin, Mešani pevski zbor San Justo, Moški zbor Pristava, Pevski zbor Slomškovega doma Ex Corde, Mešani pevski zbor Motiv iz Nove Gorice in Folklorna skupina Mladika. Zbor Motiv, ki ga vodi Miran Rustja, je ob obisku rojakov v Argentini, pripravil novo pesem Nebo domovine. V spomin in zahvalo so jih izročili partituro in čipkasti visoki ključ.

To je bil praznik slovenske besede in pesmi!

Zbrane je nagovorila tudi državna sekretarka Vesna Humar, ki je dejala, da domovina ni samo nekaj fizičnega, je stvar srca, je to, kar nosimo v sebi. Zaželela je, da bi še naprej negovali tako to skupnost v Argentini, kot tudi skupnost v Sloveniji in drugje po svetu. Da bi negovali solidarnost, in ohranjali zavedanje, da smo drug drugemu človek. Slovencem v Argentini je zaželela, da ohranijo pogum, ohranijo voljo in ohranijo notranjo moč. "Ocean nas ločuje, to je res, vendar mi mislimo na vas. Ohranite Slovenijo v srcu, Slovenija ima v srcu vas," je zaključila svoj nagovor in požela velik aplavz. Na prireditvi so se rojaki poslovili od dosedanjega veleposlanika Alaina Briana Berganta.

To je dan, ko se Slovenci zberejo, da s tem utrdijo narodno zavest in obnovijo voljo za nadaljnje ohranjanje slovenske identitete.

Sledila je podelitev priznanj urada. Priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je ob 75. letnici delovanja za neprecenljiv prispevek k ohranjanju slovenske kulture, jezika in identitete ter osrednjo vlogo pri združevanju Slovencev v Argentini prejela krovna organizacija Zedinjena Slovenija. Ob 75. letnici je priznanje za dragocen prispevek k ohranjanju slovenske besede in kulture ter za pomembno vlogo pri obveščanju rojakov o dogajanju v Sloveniji in v slovenski skupnosti v Argentini prejel tednik Svobodna Slovenija. Priznanje za dolgoletno predano delo in neprecenljiv prispevek k ohranjanju narodne zavesti, slovenskega jezika in kulture med rojaki v Argentini ter njihove pokončnosti, srčnosti in ljubezni do domovine je ob 90. letnici prejela revija Duhovno življenje.

Prejemnik priznanj Urada za Slovence po svetu
Prejemnik priznanj Urada za Slovence po svetu © Svobodna Slovenija

Sledila so še tradicionalna priznanja, ki jih Zedinjena Slovenija podeli zaslužnim članom slovenske skupnosti. Letos sta jih prejeli dolgoletni dirigentki slovenskih zborov Lučka Marinček Kastelic in Andrejka Selan Vombergar.

Prejemniki zahval Zedinjene Slovenije
Prejemniki zahval Zedinjene Slovenije © Svobodna Slovenija

V bogati zakladnici pesnika in pisatelja dr. Tineta Debeljaka so poleg široko znanih literarnih del tudi številna besedila, ki jih je napisal za slovensko skupnost v Argentini in o njej, saj je do svoje smrti bil njen aktiven član. Iz odlomkov teh besedil je nastal kratek, a bogat program, v katerem so se prepletala Debeljakova besedila ter slovenska in argentinska pesem: vse to je izraz naše dvojne identitete.

Med sveto mašo
Med sveto mašo © Svobodna Slovenija

Besedam, izbranim za geslo dneva je pa avtor dodal še pomemben zaključek: »V PESMI SMO ENO Z DOMOVINO« – je zapisal.

Vsi nastopajoči na Slovenskem dnevu
Vsi nastopajoči na Slovenskem dnevu © Svobodna Slovenija

To enotnost dvojne identitete so nastopajoči na poseben način izkazali v zadnji pesmi, ki so jo skupno izvajali vsi štirje pevski zbori ter pevsko-instrumentalna skupina Los Tilos in harmonika v izvedbi Ariane Žigart. Klasični zborovski interpretaciji Ipavčeve Domovini so pridružili izvirno priredbo v argentinskem ritmu "zambe". Originalna in kvalitetna izvedba je navdušila občinstvo, ki je nastopajoče nagradilo z močnim aplavzom. 

Več fotografij in daljši zapis v tiskani izdaji Svobodne Slovenije ter na spletu

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju